Scorpio Rising 15

Scorpio Rising 15 – Waxing Full Moon

OK, de Rabbit Chasers zijn gemanipuleerd. En nu?
Er is een psychomachina bane die manipuleert (de ‘poppenspeler’), er is een oorlog die op het punt van uitbreken staat, er is een nare Souleater bane die losloopt en Shameful heeft gedood. Niemand heeft een beter idee dan naar de natives gaan om de verhalen te gaan vertellen, renown op te doen en kennis op te halen.

Het idee krijgt handjes en voetjes als Doc voorstelt om naar Roanoke te gaan, op zoek naar de Croatan, want bij Furnace Point zitten de natives niet meer. En ze gaan, tot plezier van Whipsaw en Wolfgang de Iron Rider, met de trein (weaver)! Liz is iets gelatener, aangezien dit niets nieuws voor haar is. De tweede (iets minder) en derde klas (iets meer) wagons van de stoomlok hobbelen en botsten over de rails, de goederen wagons waar Doc en Rat’s zitten helemaal. Alleen de eerste klas passagiers zitten echt comfortabel. De trein stopt regelmatig en met grote pijpen uit watertorens wordt water bijgevuld en arbeiders lepelen kolen op de kolenkar. De paarden en de handelswaar (in hutkoffers) van Doc staan in de goederenwagons.

Doc deelt drank rond, een chineese handelaar in dezelfde goederenwagon deelt zijn opium. Rat’s besluit om te gaan chanten als iedereen van de wereld is. Hij roept Cockroach op, een van de weaver spirits, en er zitten ook kleine kakkerlakken op de trein. Dan merkt Rat’s een figuur op met een grote ronde hoed, rond van boven, lang haar, een indiaan met een ouder gezicht. Hij stelt zich voor als Whiskey Jack: Je hebt nog veel te leren, laat die Whiskey eens langskomen. Cockroach is even ‘on hold’, vertel eens waarom roep je Cockroach op?
Rat’s vertelt over de avonturen en de banes en de Croatan. Whiskey Jack vraagt: wat is de totem van de Croatan?
Rat’s denkt na en zegt: schildpad.
Heel goed, zegt Whiskey Jack, hoe ben je daar achter gekomen?
Ik dacht, het zijn indianen aan de kust dus het zal wel een wezen zijn dan aan land en op zee kan leven. En in een trein komt schildpad niet.
Klopt, zegt Whiskey Jack, goede theurg. Croatan zitten in Oklahoma en Carolina. Whiskey Jack kijkt naar buiten, door de openstaande deur van de goederen wagon. Kijk, zegt hij, hij beweegt zijn arm om het landschap aan de wijzen.
Rat’s beseft dat Whiskey Jack een spirit is, het landschap buiten is veranderd in de umbra. De lucht is groen, met donkere, zwarte wolken, in de verte is een enorme Tornado te zien, die stationair op zijn plek blijft. Bliksemflitsen laten diepe paarse afdrukken na die maar zeer langzaam oplossen. Spirits buiten zijn onrustig en vliegen snel. De umbra is zeer gevaarlijk geworden. Die Twister, dat is Death Valley. Whiskey Jack kijkt bedrukt. Jullie queeste begint zijn eind te naderen. Tips?, vraagt Rat’s hoopvol.
Whiskey Jack schud zijn hoofd, Ik weet het niet. We zijn stom geweest. Allemaal. De banes bevechten help hopelijk. In Roanoke kun je zien wat de bane doet. Het bestaat niet meer. Dat de blanken weggetrokken zijn met de natives is een romantisch verhaal. Doc beseft dat Rat’s loopt te kletsen … maar ziet niemand … ach zelf ziet hij vreemdere dingen.

In Augusta wordt uitgestapt, op de grens South Carolina en Georgia. Er wordt een piekfijne kar gekocht voor Doc, met state-of-the-art rem, toeter, en koetslampen. Hij vindt het maar niets. Ze gaan reizen en zoeken naar de Croatan. De mensen in de buurt kunnen vertellen dat de indianen in het Noorden zitten. Ze reizen twee dagen, doen navraag naar indianen en doen af en toe de howl of introduction. Het heuvelige grasland heeft hier en daar een loofbos.
Na twee dagen rijden wil Rat’s Turtle oproepen, Liz wil wat meer inzicht in het theurg-schap en helpt hem. Rat’s is niet zo gewend aan assistentie en rommelt wat, maar Liz compenseert. Wolfgang en Whipsaw spelen een vrolijk deuntje. De aarde gromt en bromt, de heuvel waar ze bij zaten beweegt. Een mopperige lage stem zegt: Ik houd niet van harmonica en zingende zaag. Waarom zou ik het pack van Coyote helpen? Er wordt verteld en de spirits zeggen dat de Rabbit Chasers geholpen moeten worden. Turtle moppert nog wat: Jullie zitten in tribal territory. Er is een moot van natives, dat zijn jullie duidelijk niet, maar hoe kan ik jullie introduceren?
Is Little Red Fox er? Liliyu? Rat’s vraagt nog om een gift. Er wordt bedankt en afscheid genomen.

Na twee dagen komt een groep natives hen tegemoet rijden: ugh! Ze leggen hun handswaar neer, ze zien de blanken als ‘toeristen’ en een manier om eenvoudig geld te verdienen. Ze hebben kettingen, snuisterijen en leerwerk. Vooral het leerwerk is van hoge kwaliteit. Whipsaw koopt een leren hesje en Wolfgang vraagt naar Little Red Fox, maar krijgt geen respons. Dan schetst hij het symbool van de Wendigo.
Dan zit je verkeerd, krijgt hij te horen.
Er zou er één moeten zijn, probeert Wolfgang nog eens. De indianen zijn geïntrigeerd, hoe kennen jullie bleekgezichten een Wendigo?
Van Furnace Point, licht Whipsaw toe.
Blijf hier wachten, zeggen de natives. Er wordt kamp opgeslagen. Doc grijpt de gelegenheid aan om zijn befaamde stone soup te maken, Rat’s wordt daar zo blij van dat hij zijn eeuwenoude familierecept ook wil delen. Wolfgang en Liz vertrouwen het allemaal niet zo en gaan op zoek naar groente en wild. Vreemd genoeg geeft een maïs spirit Liz een maïskolf, een aardappel spirit geeft aardappelen, en, helemaal bizar, een eekhoorn gaat voor haar op de grond liggen met de buik omhoog. Kortom Liz en Wolfgang hebben allerhande ingrediënten om eten te maken. Na het eten wordt er melee geoefend.

Medio volgende ochtend komen de natives terug. Het zijn Croatan. Er wordt koffie aangeboden en Wolfgang doet zeer beleefd. Een vrouw met een mooi bewerkte en goed onderhouden boog op haar rug stelt zich voor als Aylen Cloudwalker, Philodox. In haar pijlenkoker schitteren, naast normale, pijlen met zilveren pijlkoppen.
Komen jullie mee naar de elders, vraagt ze.
Ze rijden een heel stuk, ze verlaten het grasland en rijden het bos in. Dan naderen ze een rivier en de bomen wijken weer weg. Er spelen hier kinderen in de bossen, er is bedrijvigheid (jagers, vissers, tuinbouw). Een tomboy van rond de 15 laat zich uit een van de bomen vallen, ze heeft afgesneden haar en tiert dat ze geen vrouwenwerk wil doen. Ze heet Cottontail Jump. Wolfgang zegt dat ze mee mag.
Waarom heb je zo’n gek apenpakkie aan?, wil ze weten.
Wolfgang zegt dat hij dat mooi vindt.
Zonder ben je mooier, merkt ze schalks op.
Wolfgang zet haar zijn hoed op het hoofd. Er sluit meer oudere jeugd aan, zij springt van het paard: Zie je nog!
Wolfgang kijkt zijn hoed nog even na. Ze rijden een dorpje binnen met houten huisjes en deuren. Een leerlooier is bezig om het leer schoon te raspen. Kijk vooral ook even bij onze leerlooier, smid en wevers! Er wordt navraag gedaan bij de smid in verband met de hoefijzers. Maar de natives hebben geen hoefijzers, dus er is niet veel kennis voor handen over hoefijzers. Wel willen ze naar de paarden kijken en hen verzorgen.

Ze zitten bij een van de kampvuurplekken, er spelen kinderen en af en toe wordt hen eten en drinken aangeboden. Een oudere man met lang zilver haar in een staart komt aangelopen, met naast hem Aylen en een man die, zo blijkt even later, Feathered Pronghorn heet. De chief stelt zich voor en er worden beleefdheden uitgewisseld.
Ik heb begrepen dat jullie bij de moot willen zijn. Ik beslis daarover. Ik heb ook over jullie queeste gehoord. Philodox, is het verhaal belangrijk genoeg voor de moot of kun je het ook aan mij vertellen?
Hij kijkt de groep rond wie er gaat spreken. Whipsaw antwoordt: Het is voor iedereen.
Zet je daar je eer op in?
Ja!
Dan mag de galliard het verhaal vertellen, Wolfgang knikt. Over drie dagen is de moot (RED: met volle maan)

Cottontail Jump laat Wolfgang het dorp zien en het romantische ven iets verder op in het bos. Ze vlijt zich in het riet. Wolfgang weet niet of ze Garou is en veranderd in crinos, oh, you like it rough. Ze is garou. Wolfgang stribbelt tegen, en mompelt dingen over dat het niet goed is (er zijn liederen en verhalen boeken over vol geschreven). Ah, zegt Cottontail, je wilt je aan de litanie houden, maar daar hebben wij civilised people iets op gevonden. Ze laat lachend de schapendarm zien. Wolfgang is verkocht. Wat als Liz dit te horen krijgt met Little Red Fox die ook hierheen komt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s