Tanais – 71

We mogen ieder twee van de tovenaars uitwerken. Ik kies voor Bubastis Hotep, de tovenares die is gespecialiseerd in Liefde en Oorlog, en Nazir Guley, de allrounder. Chris heeft gekozen voor de beide krijgsmagiërs Fastenos en Sobekh Ti. Jaap neemt de tovenaar-handelaar Karoen Hotep en Bes Hotep, die gespecialiseerd is in liefde en intriges. Martin heeft de vriendelijke balsemer Bilgir Nam en watermagiër Drilim Corsair met de blauwe gewaden. Blijft over de boekengeleerde Drilim Corsair als non-player in handen van de storyteller.

Als we aankomen in Groath, blijkt het vroeg in de avond van de zestiende te zijn. Ons avontuur in de Witte Stad was niet tijdloos, we zijn actief terug in de tijd gereisd! We overnachten in Groath en vertrekken de volgende morgen.

17-vi-R2
We laden de tabletten op ossenkarren en gaan in rustig tempo naar Bronwë. Jonge mannen met slechte wapens lopen dezelfde kant op. “Er worden nog steeds soldaten opgeroepen. De broer van de koning zegt dat er een grote oorlog aan zit te komen,” zegt er eentje met grote, blije ogen. We wisselen de ossen regelmatig en rijden non-stop. Rond middernacht komen we bij de ingang van de Barrows. Vanaf hier zijn overal soldaten. Niet alleen groentjes, maar ook serieuze krijgers. Na twee dagen komen we in Bronwë. Bi de stad zijn ook legioenen gestationeerd, meer nog dan we hadden verwacht.
We gaan naar het zomerpaleis en laden de stenen uit. We halen er een jonge brahmaan bij, van een jaar of dertig. Hij leest er een paar. “Indrukwekkend! Dit zijn de Oer-Stenen, bijzonder heilig, ze waren verloren gewaand. Die bakstenen van ons zijn hier maar een slap aftreksel van. Alle rituelen gaan beter met deze stenen.”
Risha zegt: “Eerst ontcijferen!” De brahmaan is dat met hem eens en gaat een team samenstellen. Hij wordt heel nerveus als Risha zegt dat er ook een derweth bij moet. Dat gaat de priester te ver. Vrouwelijke brahmanen heeft hij geen bezwaar tegen, maar derweth… Hij loopt weg om Shivanesh te halen.
Dan komt Mahakrishna langs. De eindstrijd zal bij de Barrows plaats vinden. Hij vertelt dat Sesklo geen leger heeft kunnen sturen. Zij hebben een eigen probleem met een draak en een vulkaan. “Draak?” zegt Risha, “wij hebben ook een draak…” Zijn broer onderbreekt hem: “De spannende verhalen komen later. Ik heb de vrijheid genomen om Bambi te bewerken. Zij heeft vijfduizend goed getrainde losers geleverd. Ik heb nòg vijfduizend man Shintasta laten komen, plus mijn eigen keurkorps van tweehonderdvijftig strijdwagens onder leiding van Mahamutri. Voordat ik het bevel overdraag aan generaal Chang wil ik even een overzicht geven van wat er allemaal beschikbaar is.”

Soulfields:
– 5000 soldaten (drill 2) aanvoerder Chang
– 5000 recruten (drill 1) aanvoerder Risha
Shintasta:
– 250 charioteers (elite drill 4) aanvoerder Mahamutri
– 5000 soldaten 1e legioen (drill 3)
– 5000 soldaten 2e legioen (drill 3)
Vixen
– 2500 soldaten (drill 2)
Abishqueck / Noordelijke Liga
– 1200 cavalerie (drill 2) aanvoerder Kofkof
Sesklo
– 5000 soldaten (drill 3) aanvoerder Bambi
Silver (dwergen)
– 1200 engineers (drill 2) aanvoerder Barkust
Selene
– 1200 soldaten (drill 2) aanvoerder Cyrian
Targon (goblins)
– 250 marketensters (drill 0) aanvoerders Eensteen en Platto

Een overzicht van de officieren:
War 6 : Mahamutri
War 5 : Kofkof, Chang, 2 shintasta edelen
War 4 : 7 edelen, (+ Risha na training)
War 3 : 15 kapiteins en sergeants, waaronder Bruiser en boogschutter Jarim Par (extra personage van Martin)
War 2 : 31 officieren
War 1 : 62 onderofficieren

Mahakrishna vertelt verder dat hij met de magiërs een oefenveldslag heeft geregeld om de onervaren troepen en Risha te trainen. (Zo kan Risha War 4 leren.)

Shivanesh komt binnen. Hij kijkt giftig, maar onderdanig, naar Mahakrishna. Die gaat weg.
“Gefeliciteerd met de vondst van de Oerstenen. Deze kunnen de kracht van al onze rituelen verhogen. Daarom verzoek ik vriendelijk aan lieden die al hun magische kracht nog hard nodig hebben, om deze stenen niet in aanraking te brengen met soulfielders en zeker niet met derweth.
De opperbrahmaan is in onze afwezigheid erg arrogant geworden. Er ontstaat een hoogoplopende ruzie tussen Shivanesh en de koning. Shivanesh claimt dat dit de bouwstenen zijn waarmee de goden de wereld hebben gemaakt. Risha betoogt dat deze stenen door een lange rij solar-priesters in zee zijn gegooid en dat we de laatste priester met onze eigen handen hebben begraven. Shivanesh stelt een weddenschap voor: Risha bouwt een altaar van bakstenen en hij van witte stenen. Risha gaat daar niet op in.
“Waarom derweth?” “Chantal en ik hebben de stenen samen opgevist. De koningin is soulfielder en zij heeft er evenveel voor gedaan als ik. Wees blij dat de chinezen ze niet ook claimen. Bovendien het gaat alleen maar om het lezen van de teksten die er op staan, niet om de stenen zelf.” Uiteindelijk komen ze er op uit dat de derweth de stenen mogen lezen, maar niet mogen aanraken, ze moeten handschoenen dragen.
Als de boze opperbrahmaan de zaal verlaten heeft, is Kadier aan de beurt. “Wat bent u snel terug, en met belangrijke stenen… Tja, het zijn en blijven racisten. Ennuh, mocht Shivanesh iets overkomen… liever niet waar je broer bij is! Die twee mogen elkaar niet, maar naar buiten toe vormen ze één front. Over je broer gesproken, kijk uit dat die de boel niet gaat overnemen. Hij ziet zichzelf als overkoning met jou als vazal.”
“Wat is er met Shivanesh aan de hand?” vraagt Risha, “ik vond hem wel aardig, maar nu doet hij alsof hij zichzelf belangrijker vindt dan de koning.”
“Hij is pissig omdat dat je die tovenaars hebt ingehuurd. Sorcery had je ook van ons kunnen leren. Het kost natuurlijk geld, maar je brahmanen hoeven niets door te krijgen. Die tovenaars hebben voor jullie een hallucinoir oefenerrein klaar gemaakt. Dat ziet er goed uit.”
Claude vraagt of hij aan betrouwbare metaalbewerkers kan komen voor zilver en titanium. Ja, dat lukt wel. Gwan wil weten hoeveel manschappen er nodig zullen zijn voor de slag om de Barrows. “Het is een heel groot gebied, zestig bij tachtig kilometer. En onder de grond wordt het een soort stadsguerilla, met gifgas. Nee, dat gaan jullie nu niet redden.”

Lunchtijd. Claude neemt werklui mee naar de werkplaats en laat ze de tekeningen van de vliegmachine zien. Zij mogen de basisvormen maken, hij zal de details doen.
Risha gaat naar de schrijn van Oaken. Hij bidt tot zijn god.
“Zo jochie, wat wil je nu weer van mij?”
“Niks, ik kom jullie waarschuwen. Eenoog heeft Mot en El gedood, en we hebben maar net weten te voorkomen dat hij ook Jamm en Baâl dood maakte. Ik denk dat Eenoog het hier ook wil gaan proberen.”
“Er komen wel weer nieuwen voor hen in de plaats. Het is tragisch, maar soms gebeurt het dat er een god sterft. Maar, is er jou iets meer opgevallen?”
“In de Witte Stad? Demonen kwamen daar ook uit de grond.”
“Ah… dus dat is wat de abyssals willen. De tijd daarbinnen loopt door, dat betekent een eeuwige hel in een enkel ogenblik! De abysals grijpen de macht en ze hebben het beloofde einde der tijden, waarbinnen ze voor eeuwig oppermachtig zijn. Is je nog meer opgevallen?”
“Zo veel. Maar doelt u op iets speciaals?”
“Waren er reclameborden?”
“Ja, die gingen op wit toen het krachtveld gesloten werd.”
“Heel interessant!” roept de god, “ik denk dat de materie- en antimateriewereld vlak na jullie vertrek uit de Witte Stad op elkaar gebotst zijn. Oscillatie! Dan is wat er nu aan de hand is, daar een voortzetting van!”
“En die marmeren tabletten?”
“Ook al is het verhaal dat Shivanesh er aan heeft gekoppeld nonsens, ze geven wel heel veel kracht omdat er in geloofd wordt. Ik ben blij dat je niet op zijn weddenschap bent ingegaan, want hij zou hebben gewonnen! Je moet die Shivanesh niet te serieus nemen. Je beseft overigens dat jij nooit een god zult worden hè?”
“Nee, ik snap nu dat ik op een ander facet van het kristal zit. Maar wij staan aan jullie kant,” zegt Risha.
“Meestal…” antwoordt zijn god. “Voor nu hebben we een gezamenlijke vijand. Ik denk dat de oscillatie langzamer gaat. Eerst zaten er een een paar uren tussen de klappen, nu duizenden jaren. Alles wat enigszins in de vijfde dimensie zat is daar gebleven. We zitten nu toch weer tegen een knal aan.” Oaken verdwijnt weer. “Ik wens je verder een fijne middag,” hoort Risha nog.

Chang gaat bij de troepen langs. Tussen de barakken valt al snel op dat er drie groepen, zijn die onderling niet mengen: Sesklo, Shintasta en de Noordelijke Liga. Maar hij heeft wel het idee dat ze samen kunnen werken. Verreweg de meeste officieren zijn Shintasta. De cavalerie van Kofkof is indrukwekkend. Het legioen uit Sesklo, Romeins aandoende troepen aangevoerd door Bambi, is iets minder indrukwekkend. Mahamutri’s strijdwagens zijn heel indrukwekkend en goed bemand; hij is ook goed voorzien van verbindingsofficieren. De troepen uit Vixen zijn niets bijzonders. Die uit Silver zijn bouwkundigen, die zouden handig kunnen zijn. De krijgers uit Selene zijn nuffige en pretentieuze lieden. Soulfielders zijn meer of minder goed getrainde boeren. En de goblins zijn gedienstig, maar hebben nog wel training nodig.

Gwan informeert naar de tovenaars uit Geb. De Gebianen zij begonnen landhuizen te bouwen en hij ontdekt dat ze gebrouilleerd zijn met de brahmanen.
Daarnaast houdt hij de aanvoerlijnen en de logistiek in de gaten. De logistiek is niet denderend geregeld. Er zijn voorraden voor twee maanden, maar nog geen goede aanvoerlijnen. De schatkist is bijna leeg. Hij kan geld lenen bij Berek Pan van Qart. Er zijn ook onafhankelijke kooplieden die Groath opnemen in de handelsroutes, dus er komen wel meer inkomsten. De bottleneck is de Oude Bosweg naar het grote Shintasta-rijk. Berek Pan adviseert ons om de onafhankelijke landjes een beetje in te lijven en de handelsroutes via de rivier Sheila, het Oude Bospad en de wegen naar Vixen etcetera veilig te stellen.

Als we weer bij elkaar zijn inventariseren we alles en maken we plannen. Nu zijn alle troepen gecentreerd rond Bronwë. Ons eerste doel is Shearton. We horen dat het idee van een tangbeweging vanuit het Noorden niet door zal kunnen gaan, omdat de troepen van de Noordelijke Liga al hier zitten. Chang stelt voor om de Magiërs met Risha en Sesklo’s legioen door Sorceror’s Well te sturen, de Chariots om het bos heen te laten rijden, de Cavalerie met de vrouwelijke brahmanen en magische paarden door het Weird Bos heen te laten rijden. Voor de Artillerie, Ingenieurs en overige Infanterie moeten we nog wat bedenken.

Volgende keer: oefenen met vechten bij de magiërs.

3xp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s