Tanais 2 – 15

Tanais serie 2 sessie 15 – 5 juli 2018

We gaan naar New Salish, de stad van de lunars ergens in de Neverwarm Mountains. Onderweg bedenken we wat we zullen gaan zeggen. Lunars zijn exalted, dus ze hebben ongetwijfeld net als wijzelf manieren om er achter te komen dat iemand liegt. Dus zullen we gewoon de waarheid moeten vertellen, hoe gek die ook klinkt. Het is een kleine vallei vol sprookjesachtige torens met spitse daken. Nergens is een plek om te landen voor dingen groter dan een flinke vogel. Claude blijft met de copter in de lucht hangen. Risha slaat zijn vleugels uit en vliegt naar beneden, Chang en Gwan dalen af met een touw. Er vliegen roofvogels boven ons. Een valk landt naast ons en verandert in een man. Hij vraagt zonder enige vrees: “Wat komen jullie doen?”
Risha vertelt het bekende verhaal. “Jullie durven nogal. Hier mogen alleen Lunars komen. Maar kom binnen voor een verfrissing.” Hij verandert weer in een vogel en vliegt door een raam de toren in. Chang doet Spiderclimb, Gwan maakt een Gate en Risha vliegt. De Lunar kijkt geamuseerd toe: vogels vliegen echt beter dan mensen met vleugels. Het interieur van de toren is middeleeuwse decadente luxe. Heer Valk weet van de profetieën die er over ons zijn, maar daar komen geen lunars in voor. Het verhaal over de vijf steden zegt hem van begin tot einde niets. En als Chang vertelt over het aanmeren van de twee werelden en de rol van die steden daarin, is dat voor hem helemaal nieuw. “Dus wij lunars zouden een stad die niet helemaal in deze plane ligt beheren of kennen? Ik heb eerlijk waar geen idee. Wij hebben geen archieven, maar wel vehalenvertellers. Wellicht weten die waar jullie het over hebben.” Hij heeft een vraag voor ons. “Jullie zijn toch de lieden die in Archet furore hebben gemaakt? Wij hebben onze eigen profetieën. Kennen jullie Chantal? Een ontmoeting met haar zou voor ons een diep gevoeld verlangen doen uitkomen. Zij heeft een belangrijke rol te spelen.” We leggen uit dat Chantal nu bij de overgoden is. Hij wist het nog niet, maar hij vindt het op zich best logisch dat er boven de goden nog overgoden bestaan. “Met welke groep goden of godinnen zou Chantal dan overeen komen?” “Wij gaan er van uit dat zij de overgod van alle Ushassen is.” “Breng ons naar het Ushas heligdom dat toegang geeft tot de overgodin, en dan zullen wij jullie naar onze oudste en meest wijze verhalenverteller brengen. Wacht even tot mijn broers thuis zijn, en dan kunnen we er naar toe.”
Korte tijd later komen de broers aan. Ze zijn allemaal roofvogels en ze brengen pasgevangen wild. Er wordt een feestmaal aangericht. In mensenvorm lijken ze sprekend op elkaar, maar de vogels zijn allemaal verschillend: Valk, Buizerd, Arend, etc. Heer Arend zegt: “Wat leuk dat er indringers zijn op onze heiligste plek. Dat is nog nooit gebeurd. En wat leuk dat jullie ons komen helpen om Chantal te ontmoeten. Die ontmoeting staat al beschreven in de profetie waarmee onze cabal 5000 jaar geleden begon! Dat was nog in de tijd van de hobbits en de megalietenbouwers. Toen was de Wyrd nog veel sterker. Na de megalietenbouwes kwamen de Shintasta. Die zijn echt dom.” Op Gwans vraag of zo’n lang leven niet vreselijk saai is, moet hij lachen. “We amuseren ons nog steeds! Rond deze tijd zijn wij altijd vol levenslust. Eén keer per maand zijn we een paar dagen melancholiek, maar de rest van de tijd amuseren we ons. Wij gaan nu slapen. Morgen praten we verder.”
Die nacht probeert Risha [met Color en Spirit] de parallelle werelden in kaart te brengen. Dat kost hem heel veel moeite. Chang doet hetzelfde met [Forces en Color]. Hij neemt een dunne laag Ka waar, die periodiek aanwast en weer afneemt met de maanstad. Voor meer informatie heeft hij ook [Correspondence] nodig. Claude is er inmiddels bij gekomen en hij voegt zich bij Chang’s magie. Maar dat gaat vreselijk mis. Er opent zich een Gate waar een stuk gletscher ijs doorheen valt. Precies op het hoofd van heer Arend! Risha heeft intussen zijn trance verdiept en ook [Corr] toegevoegd. Nu ziet hij wat. Niet ver hier vandaan is een gat waar maandelijks Ka door naar binnen en weer naar buiten stroomt, diep in de kelder van de oudste toren in het midden van de vallei. De toren is dichtgemetseld, maar daar trekt Ka zich niets van aan. Het gat is de opening naar een slijmdraad tussen de werelden.
Risha merkt niks van de paniek die er inmiddels is uitgebroken. Gwan wil met [Matter] het ijs uit het hoofd van Arend verwijderen, Chang komt op het gekerm af om te helpen met genezen. “Jullie moeten oprotten!” zegen de lunars, “Wij zijn gestraft voor onze frivoliteit. We hebben jullie toegelaten tot ons heiligdom en moeten nu boete doen.” Als Risha uit zijn trance gewekt wordt, staan de lunars hem wel toe om heer Arend [met Life 5] te genezen.
Nou, dan gaan we maar. In de colorcopter springen we één quantum opzij en komen aan in de Wyrd. Hier is de vallei een stinkend moeras met in het midden een dichtgemetselde toren. O ja. De slijmdraden verbinden Tanais met de Aarde, dus we moeten juist de andere kant op! We hoppen naar Decay. De vallei is dor en stoffig met hele puntige rotsen en scherp zand. En er is geen atmosfeer! We trekken snel onze ruimtepakken aan. De sterrenhemel is zwart met heel heldere sterren. Dit stukje decay komt overeen met het oppervlak van de maan. Ook hier staat een toren, maar die is niet dichtgemetseld. Hij heeft een heleboel openingen. Het lijken wel schietgaten. Het materiaal van de toren is heel zachte steen en het is gemakkelijk om een opening te vergroten zodat Risha naar binnen kan kruipen. Binnen is het stikdonker en er hangt een heel onaangename sfeer, echt zo’n plek waar je niet wilt zijn. Zijn anima kan de duisternis maar voor enkele tientallen centimeters verdrijven. Met [sense Spirit] voelt hij hoe hier ‘hopeloosheid’ van de Shallows de Diepte in stroomt. We maken hem vast aan een touw en laten hem afdalen in de put. Deze put geeft toegang tot de dwars-dimensie Despair. Risha wordt ‘gereinigd’ van iedere vorm van hoop. Maar hij haalt een 9 op zijn Valor-worp en herpakt zich. Hij bevindt zich in een boerenlandschap. De kleur van deze slijmdraad is het roestrood van een maansverduistering. In het landschap liggen boerderijen en Met [Correspondence] ziet hij verderop dorpjes en kastelen. Daar voorbij houdt de wereld abrupt op. Aan het einde van de dimensie ziet hij een stoffig gebied met koepels, net zo’n maanlandschap als in de Shallows. Hij gaat weer terug om te overleggen. Met [Time en Spirit] zien Gwan en Risha dat de spirit-bewoners van dit gebied met mooi weer, zoals nu, vol levenslust zijn, maar periodiek neemt de wanhoop toe. Ze zijn gevangen in een maandelijkse cyclus en worden steeds weer leeggezogen. Ka komt dan door de wereld heen spoelen en reset de bewoners iedere keer in een staat van totale wanhoop. [Voor D&D-ers: denk aan Ravenloft].
Claude en Risha gaan samen naar Despair terug om de koepels te inspecteren. Risha houdt zijn ruimtepak aan, want het koepelgedeelte zal vast ook een stukje maan zijn en geen atmosfeer hebben. Claude haalt zijn Valor-check niet. Zijn Willpower en zijn Essence poelen worden leeggezogen door de wanhoop. “Ik heb geen zin om te lopen!” Hij teleporteert er vast naar toe, zonder Risha mee te nemen. Het is ongeveer 30 km vliegen, daar staat Claude hem gedeprimeerd op te wachten. Hij heeft wel alvast een anaerobe vorm aangenomen voor de maan. We vinden een luchtsluis die het nog doet. Binnen is een bedompte atmosfeer. Er valt wel te ademen, maar de apparatuur die de lucht verschoont is uitgevallen. Alles is van kunsstof. De dingen zijn intact, maar alles staat uit. We vinden een skelet. Het vlees is vergaan, maar de kleding is nog intact. Hij heeft het logo van de ruimtevaartorganisatie Dark Side of the Moon op zijn borst. Hij heeft ook een stasis-armband. Met {Correspondence] en vindt Risha de lay-out van de maanbasis. De koepels zijn allemaal onderling verbonden en daaronder zit een Ka-reservoir.
Via de Mindlink hebben Gwan en Chang alles meegemaakt. Gwan waarschuwt dat er hier in het verleden een hele grote spirit zat, de god van deze plane. We gaan naar het Ka reservoir. Onderweg vinden we nog een heel aantal skeletten. Ze hebben allemaal een stasis armband en een aantal heeft een iPad. Claude pakt een iPad en activeert hem. Er zit geen beveiliging op. Wie op de maanbasis is, heeft genoeg clearance om alles te weten! Dit is één van de Expulsion Engines van Biggles. Vanwege de afstand tot de Aarde had Moonbase een kleine vertraging ten opzichte van de andere steden. We ontdekken dat een van de andere Engines in een buitenwijk van Manilla was, dat verklaart de Spaanse straatnamen in de stad onder de piramide. Als we bij de ingang van het reservoir komen, horen we machinaal geluid van onder de grond. Hier zijn nog machines die het doen. Bij het Ba-bassin is alles uit en vrij definitief gesloopt. Duidelijk sabotage! Het Ka-bassin is nog intact en actief. De energie voor de machines komt vanuit de Ka zelf. Daar begint de maandelijkse cyclus.
Met [Spirit] zien we dat de godheid nog aanwezig is. Risha probeert hem over te halen om ons te helpen. Als dat niet lukt daagt hij de godheid uit. “En waarmee denk jij dat je mij kunt raken, kleintje?” “Hiermee!” Risha trekt zijn Soul Sword tevoorschijn, waarmee je Spirits kunt raken en met [Spirit 5] dwingt hij de godheid om te materialiseren. De Ka-poel begint over te stromen. Dit gaat niet goed. Gwan maakt een portal waardoor we snel terug kunnen naar de Shallows. De Ka blijft opkomen. Over een uur is het bij de uitgang waar wij nu zitten en van daaraf zal het Tanais in stromen. Wellicht kunnen we vanaf hier een Gate maken naar het Ka-reservoir van Manilla. Maar dat bassin is beschadigd. Het moet eerst door Chappie gerepareerd worden. Hoe slaan we al die Ka in de tussentijd op? Daarvoor is Sa nodig. Volgens onze berekening is de inhoud van zo’n bassin ongeveer 120 tot het maximum gevulde Sa-zakken. Risha vraagt of hij er eentje extra kan krijgen om te verwerken in zijn harnas, tegen dit soort aanvallen van gevallen goden. We gaan met de colorcopter naar de stad van de tovenaars om met de magiërs van Melek Qart te onderhandelen. De tijd is te krap om een goede prijs te onderhandelen. We hebben maar een uur. Maar met [Time] is een boel te bereiken.

5 Xp

Idee; Nadat we de zakken hebben gevuld zou Risha terug kunnen gaan naar Moonbase: “Dank u hartelijk voor uw medewerking en uw ongelooflijke geschenk! Dit is voldoende Ka om het reservoir van de Stad Onder De Piramide weer mee te repareren. Ik wil mij echt oprecht verexcuseren voor mijn ongepaste gedrag. Ik had u totaal verkeerd ingeschat en ik hoop dat u mij wilt vergeven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s