The RoSE – sessie 27

In de berg.
We kijken om ons heen. We zijn anders gekleed dan de bewoners: die lopen in t-shirt en teenslippers. We passen onze kleding een beetje aan, de bontlaarzen en mutsen gaan weg. De mensen zijn bleek van huid, de meesten zien nooit daglicht. Een enkeling heeft wel gebruinde armen en gezicht. We besluiten eerst eens rond te gaan kijken en lopen een tijdje door de stad. Hele families wonen in één kamer. Soms zitten er zelfs twee, gescheiden door een gordijn. EoA vraagt aan een voorbijganger waar de winkels zijn. “In het Guild-district, één laag hoger.” Ghurkan vraagt naar kroegen. De man twijfelt en verwijst ons dan naar de Food Market.
Bij de tunnel omhoog staat een wachter. Hij vraagt naar onze pasjes. We laten de door Tawuz gemaakte pasjes zien. Hij accepteert ze, maar merkt op dat we pas vandaag zijn aangekomen. Hij vertelt ons de regels van de stad. Die zijn strikt en de gemeenschap speelt een grote rol. Ze zijn opgesteld door Beth-Ann Redeye, de stichtster van de stad. De huidige heerseres is al in de 50 en is haar opvolgster aan het inwerken. De stad bestaat uit vijf lagen. Bovenin is de ‘tempel ring’. Daaronder ligt de ‘buitenste ring’ met de markten en het guild district. Dan komt de ‘middelste ring’ waar we nu zitten. Onder ons is de ‘binnenste ring’ met de woningen der rijken, de tuinen en de regering. En helemaal onderin zijn de ‘underways’. Dat laatste is niet één laag, maar een verzamelnaam voor alle tunnels, mijngangen en grotten onder het bewoonde deel van de stad. Hij waarschuwt ons dat we niet in de tuinen mogen komen. Als AoE vraagt naar de lichtbron, zegt de wachter dat dat een geheim is. We gaan verder en komen aan op de Food Market.
Op de markt ruikte het heerlijk. De meerderheid van het eten is op basis van paddestoelen. Veel onderaardse dingen, maar we zien ook een hertekarkas en jams op basis van wilde bessen. Er zijn ook mensen die het gebruik van een vuurtje of andere warmtebron aanbieden voor mensen die de aangeschafte waar willen bereiden. Iemand verkoopt hallucinogene paddestoelen. “Wat doen die?” vraagt EoA. “Daar ga je mooi van dromen. Niet zo mooi als in de tempel maar het maakt het draaglijk.” Ze koopt een portie voor 1 yuan. Dan komen we bij de doorgangen naar de andere markten en naar het tempel district. Maar eerst een hapje eten. Eten en drinken zijn goedkoop. De mensen zijn ontspannener dan elders. We horen zelfs een woordenwisseling op iets luidere toon dan het gebruikelijke fluisteren.
Sarina gaat een dronkelap uithoren. Ze vraagt naar de Past Masters. “Je bedoelt de oude families?” “Uh, ja.” “Nou die wonen in het tuindistrict.” We komen er achter dat het leger bestaat uit mensen van een oude familie. De priesters zijn dat door roeping. Dat gebeurt wel eens als men gaat slapen in de tempel, anderen worden gillend wakker en rennen de stad uit. Maar de meeste mensen krijgen nuttige dromen. We worden nieuwsgierig naar de stadsgoden en besluiten in de tempels te gaan overnachten.Ghurkan wil wel reserveren in een hotel, maar Tawuz wil ook best als kat onder een tafeltje slapen. Nu we er opletten, zien we inderdaad huisdieren. Katten, ratten, zelfs iemand met een schaap dat achter hem aan trippelt.
Bij de opgang naar de tempels staat een man in een zilveren borstkuras. EoA complimenteert hem en we horen hem uit over de tempels. Er zijn er drie, wat ze onderscheidt weet hij niet. Hij adviseert ons de priesters niet lastig te vallen. Ze zijn een beetje vreemd. Bij sommigen komt er zelfs geen zinnig woord meer uit. Er zijn afbeeldingen van vliegende hagedissen. De term ‘Dragon Kings’ zegt hem niks. “En dat zingen, daar moet je ook aan wennen. Het is onverstaanbaar, maar het schijnt een grammatica te hebben.”

We moeten een heel eind lopen. Als we aankomen, zien we dat er gewoon mensen wonen. Eentje ligt plat op de grond en zingt een hymne. Als we goed luisteren, blijkt het een avonturenverhaal te zijn, in Old Realm met een zwaar Dragon King accent. Ergens anders vinden we een groepje mannen die hetzelfde zingen, synchroon met de eerste. We vinden een gang naar buuiten. Hij eindigt hoog in de bergwand, onder een overhang. Handig! Tenminste voor de lunars en Sarina.
Dit niveau bestaat uit veel gangen. Ze hebben rare proporties. Volgens Sarina e Ghurkan zijn ze gemaakt voor Air Dragon Kings. We gaan een tempel binnen. De afbeeldingen zijn inderdaad van dragon kings. Mensen aanbidden hen, ze brengen offers van uitgereten harten. Het is druk bewerkt, maar niet zo protserig als de tempel van Sol op de heilige berg. Er worden wel mooie kostbare edelstenen gebruikt. Op het altaar brandt een essence vuur.
Ghurkan kijkt eens naar metafysische zaken (lore). Hij merkt dat dit van oorsprong geen tempel was, maar een vergaderzaal die later is omgebouwd. De altaren zijn first age, de rest is (veel) ouder. Sarina zoekt naar goden n geesten. Die zijn er niet, maar ze voelt wel iets en voelt zich bekeken. Is er misschien een stads-intelligentie? Tawuz gebruikt weer de Eye and Fingertips Wisdom en ontdekt dat er tussen/boven de drie tempels een doorgang is naar een vierde, de top van een tetraeder.
In de gang naar tempel twee zijn de muren bedekt met inscripties. Ook Old Realm. Het zijn verhalen van de tijd vóórdat er mensen waren. Zelfs het scheppingsverhaal van de mens, hier in deze berg is de Clay Man gemaakt door Autochthon. Er zijn meer verhalen over hem en over andere primordials. De berg zelf was er ook een, de levende berg. Zou dat zijn wat Sarina voelt?

De kristallen in de wand dimmen tot maanlicht. Avond! We gaan terug naar de tempels, we willen naar de verborgen vierde. Als we zien dat vijf monniken een mandala gaan tekenen, blijven we even kijken. Ghurkan herkent het als een stroomschema van een luchtschip. Alks het klaar is, komt er een hooogbejaarde man in vodden aan. Hij prikt in zijn vinger en laat een druppel bl,oed op de tekening vallen. Die spat uiteen tot de vorm van een perfect tandwieltje met vier uitsteeksels. EoA spreekt de oude man aan. Ze wil een offer brengen van haar eigen bloed. “Dat is heel wat, van een vertrouweling van Luna.” EoA complimenteert hem met zijn opmerkzaamheid.
Als het bloed op het altaar valt, vult maanlicht de hele tempel. De priester spreekt in Old realm. Hij heet ons welkom en vraagt om het Deliberative op de hoogte te brengen van Vodak. Dat is de geest van de eerste door de solars verslagen primordial. Als we zweggen dat we van het Deliberative komen, draagt hij ons op er wat aan te doen. Hij is een van de stadsgoden die door de priester heen spreekt. Hij weet zijn naam niet meer, die is verloren gegaan bij het ontstaan van Vodak. De reservepool is vlak bij de gate naar Autochthon. Dat is symmetrisch (octaeder) onder de piramide. De top is de gate naar Yu Shan. Zijn energie raakt op. De laatste woorden zijn: “De Mountain Folk kunnen helpen. Pas op voor dode goden, oude goden, monsters.”
Als de priester tot zichzelf komt, vragen we naar de Past Masters en de drie sleutels. “Eén is bij de Mistress (burgemeester), één bij het gildehoofd en eentje,” hij pakt zijn ketting en trekt die over zijn hoofd. Er blijkt een jaden sleutel aan te hangen. “Die is voor jullie.” Ghurkan neemt hem aan. De priester zegt: “Ik hoop dat jullie een solar vinden.” Ghurkan zegt: “Geen probleem,” en zet zijn anima aan. “Goh,” zegt de priester, “dan ken ik iemand die u heel graag wil ontmoeten.” Hij leidt ons naar een kamer in het midden tussen de tempels. Er staat, in wat aarde, een soort mens-boom. Hij ontwaakt langzaam en zegt dat hij de zoon is van Sextes Jyles, de hout-draak. Een oervader van de dragon blooded!
Hij zegt dat er gebeurtenissen op stapel staan zoals bij hun ontstaan – dat was om de primordials te verslaan. Daarvoor zullen wij zijn kinderen nodig hebben. Als we ons karwijtje hier hebben afgehandeld, kunnen we hem dan mee naar buiten nemen, naar zijn kinderen? Dat beloven we.
De priester geeft ons toestemming om hier overal te komen. De taal die hij spreekt, kent hij niet. De inscripties ook niet. De gezangen en de tekeningen zien ze in hun dromen. Dragon blooded (behalve de stamvader) krijgen hier altijd nachtmerries. Dan verontschuldigt hij zich, “want het is tijd”. Hij loopt naar een tempel waar een mandala bijna af is. Hij maakt hem af met blauw zand. Er ontstaat weer een tandwieltje.
We besluiten naar de verborgen vierde tempel te gaan. De toegang is gemaakt voor vliegende wezens. Dat is voor de lunars geen probleem. Met enige moeite en een touw krijgen we Ghurkan ook boven. De vierde tempel bevat een gate naar Yu Shan. De afbeeldingen zijn uit de tijd dat het nog bewoond werd door de primordials. Er ligt een dikke laag stof. Sinds de primordial war is hier niemand meer geweest. Sterker nog, er was ons verteld dat er geen gate naar Yu Shan was hier! Op een tafeltje vindt Ghurkan een fles wijn. Als hij het stof er af blaast, ontdekt hij dat het een onbetaalbare wijn is. Van vóór de first age.
Sarina dematerialiseert om de gate op spiritueel niveau te zien. Het is een poort en er zit een adamanten hangslot op. Haar lockpicks heeft ze van de dragon kings gekregen, het slot is door dragon kings gemaakt … dat sluit op elkaar aan. Ze concentreert zich en gebruikt haar Larceny Excellency en het slot gaat open. Als ze tegen de poort duwt, komt er een muffe lucht uit. Wij zien de gate open gaan. Een donkere gang met stilstaand water. Heel anders dan de hemelpoorten die we eerder hebben gezien.
We gaan naar binnen. De gang is 50 meter lang en eindigt weer in een afgesloten gate. Sarina weet nu hoe het werkt. Als we hem openen blijkt hij uit te komen in het hoofdriool van Yu Shan. Heel mooi, maar het stinkt net zo hard als een aards riool. We weten nu een onbewaakte ingang! We sluiten alles weer af en gaan slapen.

In onze dromen zien we de aanva van Vodak. Dit is de nachtmerrie die de dragonblooded ook krijgen. Ghurkan wordt badend in het zweet wakker, hij wéétn nu dat Vodak er is, en waar ongeveer. De rest van ons bedwingt zijn angst en observeert hoe het verder gaat. We zien de Mountain Folk arriveren, een hinderlaag leggen. Er zijn enorm veel krijgers en werkers en een tiental magiërs die magitech gebruiken. Ze praten met een draak die de berg gaat bewaken. Dan opent één van hen een poort. We zien een ingewikkelde machine met een pulserende bol die van kleur verandert. De dodelijke mist die Vodak is trekt zich terug naar de onderste niveaus.
Als we ’s morgens naar de gewone tempel teruggaan, zien we priesters die een schapenbout in het essence vuur houden. Ze zingen in de taal van de dragon kings een kinderliedje over het plezier van het vliegen. Ghrkan noteert de tekst met een schrijfveer die hij van de dragon kings heeft gekregen.

Dan gaan we op weg naar de onderstad. Tawuz leent een orichalcum grand daiklave van Ghurkan. Die is van Filial Wisdom geweest. De wachter bewondert onze wapens en wenst ons succes. Hij zet een stempel in de pasjes waarmee we, ook als we langer dan een maand beneden blijven, een extra dag krijgen om weer in de stad inkopen te doen voordat we naar buiten moeten. Hij vertelt nog dat hij zelf ook wel naar binnen is geweest.
Als we de neerwaartse gang in gaan neemt Tawuz zijn kattevorm aan. Het is vrij donker want het merendeel van de lichtkristallen doet het niet meer. We lopen verder door en vinden de trap naar onder. Hier worden de gangen hexagonaal. De zijgangen zijn uitgehouwen en ruw gestut. In de mijnen is jade gedolven: we vinden nog dunne adertjes in de wand en korrels op de grond.Het valt de eesten van ons op dat er boomwortels uit het plafond hangen. Hier? Op deze diepte? Alleen Sarina merkt niets, die is echte wortels gewend uit Nexus. De wortels grijpen opeens naar haar, maar ze weet ze te ontwijken. Het is wel de richting die we op moeten! We gaan dus door. Tawuz en EoA nemen hun war-form aan. EoA heeft opeens een kwikzilveren sikkel vast: Shalgero’s Pride, haar vervloekte wonderwapen. Ze beginnen de tentakels weg te slaan. Sarina ook, in de achterhoede. We slaan er flink veel van af, Dan valt het monster uit het plafond. Het is een grote doorzichtig-witte amoebe die bovenop Tawuz valt en hem begint te verteren. Tawuz zet koers naar de donkerdere celkern. Sarina slaat en consumeert essence van de blob. Ook Ghurkan slaat en raakt.EoA verandert Shalgero’s Pride in een lans en chargeeert. Ze raakt Tawuz gelukkig niet. Tawuz valt met de grote daiklave de celkern aan en splijt die. Hij neemt een grote slok van de inhoud. Het blijkt een god te zijn en hij heeft de knack niet om daarvan de vorm aan te nemen. Het monster is een ‘leech god’. Hij is stervende maar nog niet dood en is nog steeds bezig Tawuz te verteren. Sarina slaat weer en raakt, ook Ghurkan raakt. Het wezen sterft en desintegreert. Het rondspetterende sap raakt zowel Sarina als Ghurkan en vooral de laatrste wordt akelig getroffen. Sarina eet de Essence op.
We lopen door. Na een tijdje komen we bij een plek waar anderen met net zo’n wezen hebben gevochten. Er is magie gebruikt want we vinden smeltsporen en resten van bronzen wespen. Ghurkan ziet hieraan dat het infernals zijn geweest. De lunars rimpelen hun neus: bah, muizenpoep! Maar geen gewone muis. Het ruikt als de Mouse of the Sun van Sango. Eén dag vóór ons. Volledig op scherp gaan we verder. Op een gegeven moment gaat het muizenspoor een zijgangetje in. Wij gaan door naar de poort van Autochthon. Met Eye and Fingertip Wisdom vindt Tawuz de verborgen doorgang. We komen in een grote zaal met afbeeldingen van machines, tandraderen en zuigers. Sarina dematerialiseert en ziet een spirituele poort. Er zitten acht sloten op van een complexiteit de ze nog nooit gezien heeft. … Ze raakt gefascineert en stort zich er op. Tijdens het eerste slot realiseert ze zich dat ze in een vorig leven ook eens heeft geprobeerd om een portaal naar Autochthon te openen. Toen hadden ze er met twintig solars twee jaar aan gewerkt en kregen ze nog maar zes van de sloten tegelijk open. Daarna hebben ze het maar opgegeven.
Ghurkan haalt een autochthonian heartstone tevoorschijn en stopt er wat essence in. Ping! Eén van de sloten springt open. Hij realiseert zich dat de solars acht verschillende heartstones hebben gevonden in Autochthon’s smidse in Yu Shan.
Achter ons staat opeens een blauwe bebaarde dwerg in harnas. “Waar zijn jullie helemaal mee bezig?” Ghurkan zegt: “Ik wilde graag uw aandacht trekken en deze sleutel laten zien” Hij toont de sleutel die hij van de priester heeft gekregen. “Ah mooi, de sleutel. En heeft u ook de toverspreuk?” ”Nee die kennen we niet.” Ghurkan begint over sleutels, maar de dwerg begrijpt hem niet. Dan vraagt Ghurkan naar de artisan. “Ik had gehoopt dat dit niet nodig was,” zegt de dwerg, “dat maakt de zaken altijd nodeloos ingewikkeld.” Mopperend stapt hij de muur in. Tien minuten later komt er een 2,50 meter lange beeldschone vaag-vrouwelijke gedaante binnen. Ze begroet Ghurkan, maar is zeer sarcastisch. EoA stapt er tussen en neemt het gesprek over. De artisan is haar beter gezind. We vertellen over de Green Sun Princes. Ze zegt dat het er vijf zijn. Ze wil ons wel iets geven om tegen de sleutel van de marktkoopman te ruilen, iets wat wij weerzinwekkend zullen vinden: Shackles of Doom, boeien om een exalt mee onschadelijk te maken.
Dan vragen we naar de Clay Man. “Waarom wil je dat weten?” “Vanwege de Great Curse.” “Wat voor goed doet het de rest van de wereld?” “Wel, solars zouden geen waanzinnige heersers meer worden, lunars zouden samenwerken, siderials zouden het doorhebben dat ze incomplete informatie hebben.” Ze vertelt ons dat hij in het Zuiden zit. Verdcer wil ze vooral niet lastig gevallen worden. Ja, als we de gate naar Autochthon open krijgen dan wil ze het wel weten. En als we een autochthoonse exalt vinden. En Vodak niet laten wakker maken wordt ook gewaardeerd.
“En die vijf green sun princes?” “Die zoeken de Gates of Creation.” “Dat kennen wij als de reserve pool.” “De sleutels kunnen jullie helpen, maar jullie moeten er wel zijn voordat zij de lokatie vinden.”
EoA vraagt of ze kan helpen. Ghurkan biedt haar de autochthoonse heartstone aan. “Als teken dat solars kunnen veranderen.” Ze accepteert en belooft dat de green sun princes wat vertraging zullen oplopen. Ze hoopt ons een week te kunnen geven. Ghgurkan belooft haar dat als wij winnen, hij en zij de fles wijn zullen opdrinken. Haar ogen lichten op. “Dat is een goed jaar.” Ze schudden elkaar de hand. “Ik hoop dat je zult winnen,” zegt ze.

Ghurkan leert de Eye and Fingertip Wisdom van Tawuz. Ze praten nog over een tegenprestatie. Tawuz is op zoek naar een goed wapen en Ghurkan heeft een winkel. Als hij het niet heeft liggen, kan hij er aan komen. En anders kan hij Tawuz trainen, attributes of abilities.

5 Xp

Dit bericht is geplaatst in Exalted.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s