Tanais – 31

Tussendoor avontuur 31 – 9 augustus 2012

3-v-R1
Aan boord van de catamaran. Adrarn heeft niet door dat er een demon in hem huist. We discussiëren over hoe we naar huis kunnen. Melek Qart, waar we net vandaan komen, is het meest technologisch beschaafde land van de wereld. Het eiland Minos ligt op een dag varen van hier. Dat is een groot handelscentrum. Als we van daar de noordelijke handelsroute willen volgen moeten we snel zijn, want over een paar weken vriest die dicht. Dus daar kunnen we niet meer dan een week blijven.
Claude kijkt eens goed naar de vervloekte helm. Hij is slecht voor je uiterlijk en je charisma. Het gaat steeds meer lijken op een vergiet waar haar doorheen groeit. En hij zit vast, heel erg vast. We gaan naar Minos.
4-v-R1
Dag varen
5-v-R1
Bij Minos is de marine duidelijk aanwezig. Er zijn boeien met vlaggetjes voor de haven die aangeven hoe we moeten varen en er komt een schip langszij. Claude vertelt dat hij de kapitein is en stelt de rest van ons voor. Hij zegt dat we hier zijn om handelswaar mee te nemen naar Soul. Zes zwaarbewapende potige mariniers inventariseren wat we op dit moment bij ons hebben. Ze vinden Risha maar verdacht. Claude legt uit dat we ook iemand zoeken om die vloek op te heffen. De aanvoerder reageert met: “Eén regel: vervloekte mensen mogen niet overboord worden gegooid. Zo is ook de draaikolk van Melek Qart ontstaan. Een vervloekte jongen is daar overboord gegooid.”
We beloven Risha niet overboord te gooien. Dan geeft de korporaal het adres van zijn broer die tovenaar is. “Ezhran Isfahar. Zeg maar dat ik je gestuurd heb, Braban Isfahar. En nog een advies: houd goed de boekhouding bij.”
We leggen aan in de haven van Gordias. Het is een grote haven, maar rustieker dan de havens van Melek Qart. Veel zeil, veel specerijen, geen megatankers. Voor een paar zilveren munten mogen we een week blijven. De stad heeft ruime straten met kinderhoofdjes en stenen huizen van twee verdiepingen, we zien riksha’s en draagstoelen. Ze hebben riolering en stromend water. De vrouwen zijn hier vrijer dan in de meeste landen. We zien mensen uit allerlei landen, chinezen uit Dao en Chao, indiërs uit Melucha, egyptische types uit Geb en vikingachtige barbaren uit Waldheim. Er zijn ook veel slaven. Gwan kijkt zijn ogen uit. Hier is hij de vreemdeling; er is verder niemand uit Soul.
Er zijn een drietal herbergen, de Onbehoorlijke Vrouw, De Ever Zwijn en Het Galopperend Paard. We nemen de eerste. Het ruikt er naar opium, de bedienende dames zijn fris, maar het publiek bestaat voornamelijk uit zeelui. Hier vallen we niet op. We checken in bij de zakelijke bazin. Gwan wil een ordentelijke kamer. “Al onze kamers zijn ordentelijk.” Inderdaad, het zijn nette kamers en vandaalbestendig. We installeren ons. Chang heeft blije herinneringen aan de geur en bestelt een pijp.
De tovenaar blijkt in een goed buurt te wonen op een landtong in zee met een eigen strandje. Een stuk beter dan we hadden verwacht. Gwan is onze magiër dus die mag aanbellen. De huishoudster geeft het bericht door en dan komt de rondborstige koopman-tovenaar Ezhran ons open doen. “Als mijn broer jullie gestuurd heeft, zijn jullie mijn vrienden.”
Nadat we ons verhaal gedaan hebben, houdt hij een fakkel bij de helm. Dat doet behoorlijk pijn, maar hij trekt zich niks aan van Risha. Als het begint te gloeien ziet hij een merkteken.
“Demonen van Geb! Van wie is deze slaaf?” vraagt hij.
“Nou, ik ben geen slaaf,” zegt Risha, “ik heb het ding per ongeluk opgezet.”
“Dat was een behoorlijk domme actie,” hij neemt Gwan mee naar de bibliotheek en zoekt een boek uit waar een plaatje van de helm in staat. Het is in het minoxefsch. Gwan krijgt de uitleg. Als ze weer terug zijn vraagt de tovenaar: “Zal ik het demonstreren? Het is toch maar een slaaf.”
“Nou laat maar. We zijn nog aan hem gehecht.”
Gwan brengt Risha het slechte nieuws: “Deze helm zorgt ervoor dat niemand je meer serieus neemt. Hij kan alleen verwijderd worden met de magie van Geb. Een neven-effect is dat de helm met hoofd en al van de romp kan worden verwijderd. Meestal worden dat soort losse hoofden als orakel gebruikt. Het hoofd kan ook worden getransplanteerd naar een ander lichaam. Op dit moment is er nog geen oplossing.”
Dan leggen we het tweede probleem voor aan de tovenaar. Claude neemt Adrarn en zijn demon even terzijde terwijl Chang het probleem uitlegt. Deze demon staat in een grimoire, het is ‘de Bergman’. Hij kan een Cone of Cold doen en de bezetene verandert langzaam in een zesarmige aap. De demon is ooit ontstaan in een verkeerd gebouwde graftombe in Geb. Om hem uit te drijven heb je een geschikt nieuw medium nodig om hem in op te vangen en de demon moet geloven dat de huidige bezetene het niet gaat overleven. Voor de andere aanwezigen is een speciaal amulet tegen deze specifieke demon nodig om te voorkomen dat die één van hun uitkiest in plaats van het medium. “Dol op wilde honing” staat er ook nog in het boek.
Gwan wil nog wat boekjes over scrying. Dat is (tegen betaling) geen probleem.

Dan gaan we eten bij de Onbehoorlijke Vrouw. Het is heerlijk en het heeft uitstekende bediening. Adran vindt het allemaal prachtig. Claude besluit om hem in te wijden in wat er zoal gebeurt in een hoerenkast. Gwan krijgt zelfs een gratis xb4behandelingxb4. Chang neemt een pijpje en Risha besluit om met hem mee te doen. Dat geeft wat rust, de stress vloeit weg, hij voelt de vervloeking wegzakken en alles wordt teruggebracht tot zijn proporties.
6-v-R1
De volgende dag is hij een beetje groggy. We gaan naar de markt om handelswaar in te slaan voor Geb. Daar willen ze huiden en amber hebben, plus keukenkruiden zoals lavas, tijm en marjolein, waar het daar te heet voor is. We slaan een flinke voorraad in en Claude koopt alvast een paar balken als glijders voor wanneer hij de catamaran tot slee moet ombouwen. Dan schepen we in en Claude maakt de boekhouding op. ’s Middags zijn we gereed om te vertrekken. De controleurs van de marine zien dat alles in orde is en we kunnen de zee weer op. Het water is stil en rustig.
7-v-R1
Aan het einde van de volgende dag komen we aan bij de havens van Alexandros. Het is een echte metropool, druk, chaotisch en kleurrijk. We zien nog meer verschillende nationaliteiten dan op Minos. Wij leggen de catamaran aan een stijger in een vrij armoedige haven, er is ook een marina voor heel dure schepen. Claude zoekt een krantje en leest op pagina 3 dat er een grootvizier is vermoord in Melek Qart, de harem is terechtgesteld en Adrarn’s vader is inderdaad de opvolger.
Dan verkopen we de lading. Dat brengt het vijfvoudige op van wat we er voor hebben betaald. We hebben nu 100 goudstukken.
8-v-R1
De bibliotheek heeft een aura van diepzinnigheid. Voor we naar binnen mogen, moeten we onze wapens afleggen. Het is een enorm bouwwerk vol met magische papyri. De afdeling demonologie is een hele vleugel. Een bibliothecaris leidt ons naar de juiste plank en daar toont hij ons een boek dat over de Bergman gaat. Tegen een kleine vergoeding vertaalt hij de relevante delen voor ons. De Bergman is een aap-demon. Zijn gastlichaam gaat steeds meer op een aap lijken, maar hij heeft een voorkeur voor gastheren die harig zijn en van wie het gezicht al op een aap lijkt. Voor de uitdrijving is een gemummificeerde aap dus nog beter dan een mens om de demon in te lokken. De demon zal denken dat de aap leeft.
In een andere boekenkast staat het boek “Vervloekte Helmen”. Die van Risha staat er prominent in vermeld. De makkelijkste oplossing is om het hoofd van de romp te halen en een week in ijswater te leggen. Dan weekt de helm los. Het hoofd blijft gedurende die week magisch in leven, maar heeft wel een snorkel nodig. Je moet er de laatste dag wel bij blijven, want het proces van loskomen duurt maar vijf minuten en vanaf het moment dat de helm los is, moet het hoofd binnen een seconde terug op de romp zijn. Als de helm helemaal los is, moet het hoofd direct terug op het lichaam worden geplaatst. Om het lichaam in leven te houden is een ander boek te vinden op de afdeling Chirurgie. Een lieve dame vertaalt “Hoe Houd Ik Een Lichaam Zonder Hoofd In Leven”: alle openingen in de nek afsluiten met koningswas en bloed van de juiste bloedgroep rondpompen met een leren zak om het lichaam in leven te houden. Chang oppert dat je daarvoor ook best het hoofd van iemand die je niet mag kunt gebruiken.
Er is ook een hele afdeling over brahmanisme. Risha leest “Hoe Genees Ik Iemand Van Zijn Afkeer Van Brahmanen” in de hoop daarmee Claude te kunnen ‘helpen’.
Gwan leest in een boek over amuletten dat bij het exorceren van de aapdemon alles afhangt van de lichaamsbeharing en de gelaatstrekken van de deelnemers. De demon springt over naar de meest aapachtige van de aanwezigen. De grondstoffen voor het betreffende amulet kosten 2 goudstukken. Ook is hij gexefnteresseerd in magische manieren om ijs te maken. En hij leest een recent bericht dat het onbeduidende koninkrijkje Soul de zon lokaal afwezig was en met hulp van de nieuwe koning weer terug is. Zo iets is nog nooit eerder gebeurd. Ieder gebied wordt door zijn eigen godheden in stand gehouden. Er gaan wel eens dingen mis, zoals de pest, eeuwig de wassende maan aan de hemel en dat soort dingen. Maar zo iets is ongehoord! Over Eénoog is weinig te vinden. Het wordt beschreven als een nieuwe, onbekende macht.
Risha is benieuwd naar solars. Hij vindt wel een plankje over siderials en in één boekje staat een verwijzing naar ons: de solars zijn uitgestorven in de ‘meltdown’ duizenden jaren geleden. Dat is alles wat er in deze enorme bibliotheek over solars te vinden is. Wel is er nog een hele plank met boeken over lunars. Over siderials leest hij dat ze in het geheim opereren, machtiger zijn dan Qartianen, zich groeperen in autonome cellen en ook actief zijn op de zuidelijke continenten. De lunars zitten vooral in het Noorden, Forochel en de oudere culturen die daar zijn. Niemand wil echt veel met ze te maken hebben. Het zijn mythische wezens.

3 xp

Dit bericht is geplaatst in Exalted.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s