Tanais – 19

Tussendoor avontuur 19 – 12 januari 2012

Sorceror’s well, de poort is open. Claude zit op de bok, wij springen er ook op. Althans, Risha springt mis. De tweede poging is wel raak, maar Godefried is al weg. In de lucht hangt een bloedrode X, het is de rune die staat voor ‘contract, uitwisseling, gaven die je krijgt en die je geeft – voor wat hoort wat’. We rijden er in volle vaart doorheen. Een knal alsof we door de geluidsbarrière heen gaan. En dan zijn we in een wolkenhemel. Vijftien wolken in drie rijen van vijf. We zien Godefried net in wolk nr. 9 verdwijnen. Risha kiest wolk 2. Als we er in duiken komen we in een moerassig bos in dikke mist. De bomen en de grond zijn van massieve mist.Er is geen pad te zien. Claude ontwijkt de bomen behendig. In de verte zien we fakkels. De wagen kan op een gegeven moment niet meer verder omdat de bomen te dicht op elkaar staan. We horen geluiden in de bomen, apen. Stapvoets rijden we om de verlichte plek heen. Er staat een gebouw, aan de achterkant staan ook fakkels. Maar we komen er met de kar niet dichterbij. We laten Chang, Sandra en Florence bij de wagen achter om de apen op afstand te houden en de anderen gaan te voet verder. Claude laat een spoor achter van gebroken takken zodat we de weg terug kunnen vinden.
Het blijkt een tempel te zijn die gemaakt is van met mos overwoekerde blokken basalt. De fakkels branden onnatuurlijk fel. Het is een hybride hindoetempel – maya piramide. We gaan een trap op en komen bij een opening. Er schiet een slang weg. Binnen lijkt het meer op een donkere grot dan op een tempel. Om de duisternis te verdrijven zetten Gwan en Risha de anima’s aan. Achterin zien we het beeld van een gehurkte man met vier armen, een maansikkel achter zijn hoofd en een enorme erectie. Het is de Shintasta god Pashupati. Voor hem staat een offersteen. Gwan weet gelukkig veel van de rituelen af en weet dat aan deze god zoete witte melk wordt geofferd. Als hij het beeld aanraakt, krijgt hij een schok. Dat is blijkbaar niet de bedoeling.
We gaan terug naar de paarden. Daar worden Chang en de meisjes door apen bekogeld. Hedt is maar goed dat ze gebleven zijn, want anders was de wagen nu leeggeplunderd. De pegasus blijkt een merrie te zijn en ze heeft melk. Claude melkt haar en dat valt nog niet mee. Risha herinnert zich dat er ook slingers van oranje bloemen om de godenbeelden worden gehangen. Verder zijn de juiste mantra’s nodig en er moet een vuur worden ontstoken. Hij gaat bloemen plukken. Sandra kent de mantra’s. “Toch wel handig zo’n brahmaan,” zegt Claude. Een eerste toenadering? Als Risha terug is, leert Sandra hem de mantra’s. Dan voert hij het ritueel uit en dat doet hij perfect (8 successen). Het is maar goed dat hij het doet en niet de brahmaan, want als het beeld tot leven komt realiseert hij zich dat juist dit ritueel hem tot koning maakt (als hij de race wint).

Het beeld groet hem plechtig. “Namasté!” Risha offert de melk. Het beeld vraagt wie zijn gezellen zijn. Hij kijkt indringend naar Claude en er schiet een vuurstraal naar hem toe. Claude ontwijkt het behendig. De god knikt goedkeurend en gebaart dat hij mag knielen. Gwan knielt ook.
Voor wat hoort wat, bedankt voor de prasaat,” zegt Pashupati, “Neem zelf ook wat. Het is lang geleden zo’n wedren. Sinds Godefried is er nog maar één geweest. Hoe gaat het eigenlijk met hem?
Risha neemt beleefd een slokje van de aangeboden melk. Hij weet dat er zeven generaties vóór hem een broederstrijd is geweest, dus dat zal de vorige wedren zijn geweest. En nu snapt hij waarom zijn broer iedereen heeft willen vermoorden voordat hij gekroond werd. Hij vertelt over Idris. De god is hier niet blij mee. “Dan heeft Godefried een andere god/tempel om zijn zegen gevraagd.
Het beeld opent een portaal boven in de grot en zegt: “Breng voortaan meer offers. Haal de wagen en stel mij alsjeblieft de juiste vragen.
Gwan: “Hoe houd je het vol?
Pashupati geeft een uitleg over hoe het is om een Shintasta god te zijn.
Risha: “Hoe kunnen we Godefried verslaan?
Door de juiste route te kiezen. Houd het goed bij! Er zijn portalen waar je doorheen moet, dit is een soort voorportaal. Hierboven kom je in een ruimte met doorgangen naar de andere ruimtes in het magische vierkant.
Claude: “Kunnen we u weer bereiken?
Ik ben overal waar je een beeld van me tegenkomt.
Gwan: “Wat zijn de zwakke plekken van Godefried?
Hij is niet meer zo geliefd onder de goden. Wij gunnen Risha de overwinning. Idris mag niet winnen. Maar Godefried is wel de ongeëvenaarde wagenmenner. Dus doe je best,” en hij voegt er aan toe: “O ja, dat kind. Als jullie die kunnen x85 Wij goden zijn op korte termijn machtiger dan de oude siderials, maar die zijn beter met de lange termijn. Ze zijn ouder dan wij.
Risha: “Wat vind je van solars?
Omhoog gevallen sukkels. Maar soms zit er een Shintasta tussen. Eénoog, die is wel heel gevaarlijk. Hij is ouder dan wij. Eénoog is een transcendent wezen, hij kan in meerdere mensen tegelijk manifesteren. Idris is er zo eentje, dat is nog een jonge man.

Dan gaan we de wagen halen. Het ding kan vliegen, daar hadden we eerst niet aan gedacht. In de tunnel komt hij even klem e zitten, maar dat lossen we snel op. Als we door het gat zijn, sluit het zich achter ons. We zijn in ruimte 1. Dit is een bekende plek. Gangen met halfvergane wandtapijten en overal groene geesten met pestbuilen. Maar ze zijn nu tastbaar en echt. We vechten ons een weg door het kasteel van Bronwë. Achter ons is de trap naar de bron, voor ons uitgangen naar Oost, West en Zuid. We verkennen lopend en laten Chang en de dames even achter. Chang vindt op het Oostelijke raam in de koningskamer de ‘Nood’rune. “Als het vuur uitgaat en weer aangemaakt moet worden, is er een zuiverende periode maar ook een periode van gebrek. Begeerte moet worden aangestoken.” We rapporteren en halen de wagen. Er zijn ook sporen van Godefried, maar die heeft een andere doorgang genomen. Als Risha de rune aanraakt, trekt er een energie door hem heen, het geeft hem kracht. We slopen de muur en de rune wordt groter om het gat op te vullen. En dan kunnen we er doorheen.

Grauw, harde tegenwind. Natte sneeuw. De nachtmerries briesen stoom, de eenhoorn trilt. Het is een troosteloos oord, weer een voorportaal. Als we aankomen groeien er meteen takjes en wilg twijgen door de wielen. Het groeit allemaal heel snel. Terwijl je er een weg hakt, groeien je voeten vast. Een wilgenblaadje kijkt door het raam van de wagen. “Hallo.” Claude vraagt of ze ons los willen laten. Nee dus. Risha zegt: “Nachtmerries briesen vuur. Misschien kunnen ze het wegbranden?
Florence praat tegen ze en “Whoosh!” het vuur brandt ons vrij. Het perspectief verandert en we staan op een berghelling. Achter ons is de boomgrens, voor ons een gletscher. Dit vak heet De Berg. Een chinees element, één van de acht trigrammen. In het vak Lucht kon de wagen vliegen, maar hier niet. Eerst maar eens naar de top. Vlak onder de top is aan de Noordzij een donkere koude plek waar de zon nooit schijnt. Daar in de vrieskou is in een poel (!) water een runde zichtbaar. “Hout, maagd, berk.”

De volgende ruimte is onder water. We zakken erdoorheen naar beneden en komen gelijk in de eigenlijke ruimte. Risha denkt dat het komt omdat we een maagd bij ons hebben en dus automatisch aan de ‘maagd’-voorwaarde voldoen. Nu kunnen we weer in drie dimensies bewegen. Dit is een oceaan. Boven ons is de schaduw van een enorme vis, In het Westen is koraal, In het Noorden wordt het snel dieper, Het Oosten is de open zee en in het Zuiden ligt een scheepswrak. We onderzoeken het wat grondiger. In het wrak is een rune X, die kennen we al. Nu even naar het koraal. Daar vinden we de rune ‘De Profeet’ en in het Norden vinden we in een diepe kloof de rune ‘Noodvuur’, die hebben we ook al gehad. We kiezen de profeet.

Nachtyelijke hemel. Het bliksemt. We komen Godefried tegen, die met hoge snelheid naar het Noorden rijdt. Hij groet ons niet. We volgen hem. Faar gat hij door de rune Lagus ‘De Rivier en de Wet’. We belsuiten verder te verkennen. In het Zuiden is geen rune, In het oosten vinden we veel bliksem en de rune ‘Taxus en de Gehangene’. Het Westen heeft ook niets. We gaan naar de Taxus en de Gehangene.

In de omgeploegde zwarte aarde groeit een grote taxusboom en er hangt een halfvergaan lijk aan. Zijn kleding is die van Archet. Er zijn een paar raven. Hij draagt een insigne van Eénoog. We herkennen hem als de vooralige eerste liefde van Chantal.

3 xp

Dit bericht is geplaatst in Exalted.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s