Nederland Politiestaat

Gevonden op nu.nl:

Justitie wilde pasfoto’s van ov-chipreizigers   

Uitgegeven: 31 augustus 2009 12:38

AMSTERDAM – De rechter blijkt Justitie te hebben verboden pasfoto’s van ov-chipkaartreizigers te vorderen voor onderzoek. De gegevensbeheerder wilde de informatie niet verstrekken. Voor de zaak bleek de informatie niet nodig.          

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Rotterdam. De uitspraak dateert al van juni, maar komt nu pas in de publiciteit. Inmiddels ligt de zaak bij de Hoge Raad, want het Openbaar Ministerie vindt dat ze dergelijke gegevens wel moeten mogen opvragen.

Onderzoek

Aanleiding voor de zaak is een onderzoek naar een aanranding in Rotterdam in 2007, waarbij er een vermoeden bestond dat de dader gebruik zou hebben gemaakt van de metro. Daarom vorderde het Openbaar Ministerie gegevens van klanten, die op 6 mei 2007 tussen 10 uur ’s avonds en middernacht op de metrostations Maashaven en Heemraadlaan waren geweest.

Niet alleen werd gevraagd om naam, adres en woonplaats van de reizigers, maar ook om een pasfoto. Dat laatste weigerde gegevensverwerker Trans Link Systems met een beroep op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Onder protest moest het bedrijf de informatie toch leveren, maar stapte direct naar de rechter om te voorkomen dat deze informatie zou worden gebruikt.

Rechtszaak

Kern in de discussie is dat een foto informatie geeft over het ras en soms de levensovertuiging van iemand en daarom niet zomaar gevorderd kan worden. Niet alleen wetgeving in Nederland verbiedt dat, maar ook de Europese richtlijn voor privacy. Voor het opvragen van dergelijke informatie zou dan ook toestemming van een rechter-commissaris nodig zijn.

De rechter is het met dat verweer eens. De afbeeldingen moesten aan Trans Link Systems worden teruggeven en mochten niet in het onderzoek worden gebruikt.

Beroep

In een reactie stelt het Openbaar Ministerie in Rotterdam het niet met de beslissing eens te zijn en in beroep te zijn gegaan. Omdat dit een bijzondere procedure is, komt de zaak nu direct bij de Hoge Raad uit.

Trans Link Systems zegt in een reactie blij met de uitspraak te zijn en de privacy van klanten belangrijk genoeg te vinden om naar de rechter te stappen. "Wij hebben in onze systemen en organisatie een veelheid aan maatregelen getroffen om de privacy van klantgegevens te waarborgen.

Zo ook hoe moet worden omgegaan met vorderingen van politie en jusitie.", zegt financieel directeur Gerben Nelemans tegenover NU.nl. "In het weigeren van dit vorderingsverzoek zijn we door de rechter terecht in het gelijk gesteld. We zien de procedure bij de Hoge Raad dan ook met vertrouwen tegemoet."

Niet noodzakelijk

Overigens bleek de informatie van de ov-chipkaart niet noodzakelijk voor het oplossen van het misdrijf. De verdachte kon met reguliere opsporingsmethoden worden aangehouden en veroordeeld.

Het ov-chipkaartsysteem registreert alle reizen, die bij persoonlijke kaarten te koppelen zijn aan een losse database met persoonsgegevens. Reisgegevens worden zeven jaar bewaard. Trans Link Systems zegt nog in overleg met de Belastingdienst te zijn om deze periode te verkorten.

5 reacties op “Nederland Politiestaat

 1. GobboE schreef:

  tja…dat doet me een beetje aan dit stukje denken (met daarin links naar internationale onderzoeken die bevestigen dat Nederland zo goed als een politiestaat is geworden onder Balkenende):
  http://gobboe.web-log.nl/gobboe/2009/01/nederland-bijna.html

 2. GobboE schreef:

  ps. ook in dit stukje zit reclame (ook in Firefox) tenzij je echt reclame wilde maken voor Seat…dan heb ik niets gezegd natuurlijk 😉

 3. ellahir schreef:

  Verhip! Da’s een gemene. Gisteravond zat dat er nog niet in. Die ga ik er snel uitslopen.

 4. GobboE schreef:

  ps. ken je het intiatief de Vrijheidsparade?

 5. ellahir schreef:

  @ GobboE > Nee, ik kende het initiatief nog niet en ik steun het van harte.

  Ik ga er helaaas niet van uit dat het zo lang deze regering in het zadel zit ook maar ene * uit zal maken wat we met z’n allen doen. Al komen we met 16 miljoen man demonstreren, dan is het enige effect waarschijnlijk dat de AIVD 16 miljoen nieuwe dossiers met foto’s van leden van een criminele organisatie heeft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s