Hoezo Nachtbloeier?

De reuzen aronskelk, of penisplant, in de Leidse Hortus bloeit. Dat is heel zeldzaam en daarom ben ik er gisteravond om half elf naar toe gegaan. Er stond een lange rij mensen, maar hij bloeide nog niet. Hij maakt ieder jaar een blad en de knol wordt steeds 2x zo groot als het jaar er voor. Dan ergens tussen 8 en 20 jaar gaat hij in plaats van een blad, een bloem maken. De grootste bloem ter wereld! Die bloeit maar een nacht en dan gaat hij dood. En hij stinkt enorm. Zo ziet zijn blad er uit:
Image_081_2
Zondag 23.30 uur:
Image_055
"Maar morgenochtend staat hij zeker in bloei!" Maandag 10:15 uur:
Image_074
"Om drie uur gaat hij open en vanaf vijf uur kunt u hem in volle glorie  zien (en ruiken)." Nou het begon inderdaad naar zweetsokken te ruiken in de kas, maar dat kunnen ook al die toeristen zijn. 17:30 uur:

Image_080

Vanavond dan maar? Om 20:30 uur stond de rij mensen tot ver buiten de kas, bijna tot het hek van de Hortus. In de kas hing al een vreemde lucht. Het deed mij wat denken aan een open GFT bak in de jongenskleedkamer na een intensieve gymles.Image_083_2

En om 23:00 uur was hij helemaal open. De wachttijd voor de bezoekers was opgelopen tot anderhalf uur. Ik heb valsgespeeld en ben via de Victoria kas naar binnen gegaan. Alleen maar even een fotootje maken tenslotte … maar God straft onmiddelijk en individueel. Goeie genade, wat een meur! Als je daar langzaam naar toe schuifelt wen je er aan, maar wanneer je in enen je neus boven de bloem houdt, wil je gewoon niet meer ademhalen van de stank! Image_089

De jongeheer heeft er dus 24 uur langer over gedaan om open te gaan dan normaal! En er waren nog twee nachtbloeiers: de Victoria Regia stond beide nachten in bloei. Zondag een stralend witte bloem die heerlijk naar ananas rook, maandag overdag was hij roze en tegen middernacht donkerrood. Prachtig. De nachtkaktus Queen of the Night heeft vier hele mooie bloemknoppen. Maar door alle lampen bloeide ze deze nachten niet. Die schijnt nog lekkerder te ruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s