Gilles Quispel (1916 – 2006)

Een paar dagen geleden is in Egypte prof dr Gilles Quispel overleden, een van de grootste Nederlandse geleerden op het gebied van gnosticisme en hermetiek. Nog maar een paar jaar geleden publiceerde hij zijn commentaar op het Evangelie van Thomas. En hij heeft onder meer meegewerkt aan de uitgave van het Corpus Hermeticum in het Nederlands.

In het NRC van 3 maart staat : “In zijn analyse van het Thomas-evangelie zocht Quispel, die opgroeide in Kinderdijk, vooral naar de Christus zonder kruis: het ging hem bij Jezus niet om zijn dood en opstanding, maar om diens mystieke wijsheidsleer.”

Inderdaad: dat is ook de Jezus die mij interesseert, niet dat dode corpus aan een folterinstrument. Welke morbide geest heeft dat tot symbool gebombardeerd van de man die naastenliefde predikte …

Dit bericht is geplaatst in Helden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s