Egyptereis

Wat een fantastische reis was het. Het begon al met een lezing door dr. Zahi Hawass, de secretaris generaal van de Egyptische oudheidkundige dienst. Hij vertelde over projecten waar hij in het verleden aan gewerkt heeft en waar hij nu mee bezig is. Als het een beetje meezit, zei hij, kan hij binnen een maand een mooie onthulling doen. Hij vertelde over de tunnels in de grote sfinx. P1000545_20090424_at_103534previewEn over de dorpjes die ontruimd worden en platgebuldozerd omdat er antieke tombes onder liggen. Zeer interessant allemaal.
De reis was typisch Egyptisch, alles wat op het programma stond, hebben we gedaan maar niet in de volgorde waarin het in de brochure stond. Wel kregen we exclusieve toegang tot verschillende monumenten buiten de normale openingstijden. Het is heel bijzonder om rond zonsopgang met 35 man door de grote tempel van Karnak te dwalen. Een paar uur later liepen er letterlijk duizenden mensen. We verbleven in de meest luxueuze hotels en hebben ook nog een cruise over de Nijl gedaan. Dat is fijn want aan boord van zo’n cruise schip kun je lekker in de zon liggen terwijl je naar je betstemming vaart in plaats van dat je door elkaar gehusseld wordt in een bus.
Er is helemaal niets wat je er op voorbereid hoe groot een piramide is. Echt niets! Je kunt het ook niet uitleggen. We zijn in drie verschillende piramides geweest. De piramides van Dashur zijn pas sinds enkele maanden vrijgegeven voor publiek. Red16Daar hebben we de Rode Piramide bezocht. Maar in de kamers daarvan stinkt het nu al doordringend naar ammonia. Dat komt helaas van klootzakken die er in de hoek pissen. Ik snap dat niet. In de Piramide van Cheops hangen overal camera’s maar in die van Dashur (nog) niet. We zijn ook naar Sakkara geweest, daar zijn we in de piramide van Teti I geweest. De grafkamer met sarcofaag is prachtig, helemaal bedekt met teksten. En de voorlaatste dag zijn we naar de Grote Piramide geweest. Een exclusief bezoek zonder andere toeristen! Voordat we Cheops bezochten zijn we ook nog naar de Grote Sfinx geweest. Ook daar mochten we langs het gewone publiek, naar de plekken waar normaal alleen staatshoofden mogen komen. Tussen de poten van de Sfinx staat een mooie stele van een prins die daar geslapen heeft en droomde dat hij farao zou worden als hij de sfinx weer op zou graven.
De tempels zijn ook ongelooflijk. Abu Simbel is eem megalomaan project van RaPhotosancientegypt_abusimbeltemplemses de Grote, dat in een zo mogelijk nog megalomanere actie in zijn geheel verplaatst is toen de grote dam aangelegd werd. In Philae staat de adembenemend mooie Isistempel, die vanwege dezelfde dam ook verplaatst is naar een iets hoger gelegen eilandje. Dan gingen we nog voor een nachtelijk mysteriespel naar de Horustempel van Edfu. We zijn naar de dubbele tempel van Kom Ombo geweest, en het Osireion van Seti I, naar Dendera en de Vallei der Koningen. De ene tempel nog mooier dan het andere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s