Privacy

"Ik heb niks te verbergen", kent u die uitdrukking?

Nou, ik heb heel wat te verbergen. Ik ben namelijk erg gehecht aan mijn  privacy. Mijn seksuele, religieuze en politieke voorkeuren houd ik liever voor mij. Niet zozeer omdat ik vind dat die dingen niemand wat aan gaan. Maar vooral omdat ik het verschrikkelijk gevaarlijk vind als de overheid dit allemaal van iedereen bijhoudt. Ik ben namelijk helemaal niet overtuigd van de goede bedoelingen van onze overheid. Op dit moment worden we misschien wel geregeerd door mensen die het goed bedoelen. Maar wie garandeert mij dat het morgen nog zo is? Nog niet zo heel lang geleden werden er hier in Europa mensen vermoord omdat ze van het verkeerde geloof waren, of van het verkeerde ras. Nee, niet alleen toen die keer in Duitsland. Veel korter geleden nog, in Joegoslavie, Noord Ierland, Baskenland. En er zijn behoorlijke spanningen tussen bevolkingsgroepen, ook in Nederland. Spanningen die doelbewust aangewakkerd worden door kwaadwillende demagogen. Zowel politici als journalisten hebben er bij te winnen dat mensen bang zijn voor elkaar. Maar zoals Master Yoda zegt: "Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." (George Lucas, Star Wars). 

Zometeen hebben we Wilders of Verdonk als premier, of een andere volksmenner die nu nog in de coulissen staat. Ik wil niet weten wat een dictator gaat doen met alle gegevens die nu door onze overheid worden verzameld. De vorige keer dat we alles zo zorgvuldig bijhielden, heeft de toenmalige bezetter daar dankbaar gebruik van gemaakt. En daarna heeft onze regering plechtig gezworen: Dat we nooit meer een identificatieplicht meer zouden krijgen. Dat we nooit meer de etniciteit van Nederlanders zouden bijhouden. Dat we nooit meer op straat willekeurige voorbijgangers zouden aanhouden en fouilleren. Dat we nooit meer zonder toestemming van de rechter huiszoekingen zouden houden of telefoons aftappen. Dat we gastvrij zouden zijn voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers.

Hier is een niet-uitputtend overzichtje dat ik vond op de weblog van Karin Spaink (en zij heeft het weer overgenomen van Paul Vogel op de mailing list van Nettime-nl):

Overzicht anti-privacy maatregelen:

2 reacties op “Privacy

 1. GobboE schreef:

  Het is me gelukt om dit issue wat hoger op een agenda te krijgen:
  http://www.d66.nl/d66nl/item/wijziging_paspoortwet_9_juni_2009

  ook is er een bestaand initiatief:
  http://webwereld.nl/nieuws/61573/biometrische-database-ligt-onder-vuur.html

 2. ellahir schreef:

  @ Gobboe > Goed werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s