Sessie achtenveertig

We worden wakker van de geur van verse vis. Oe’al maakt het ontbijt. "Wat gaan we nu doen?" vraagt hij. Er staan nog een aantal dingen op het to-do-lijstje: de ambassadeur van de hel die namens de hemel in Malpheas woont, de stad Chiaroscuro, de Sterrepoort naar Autochthon of naar de vuur-dragon kings, of de volgende demon aanvallen. We kiezen er voor om naar Autochthon te gaan. Hoe bereid je je voor op dit uitstapje? Ster vertelt over een paar van de gevaren van zijn wereld. Dan  neemt hij Rockmanbugstylezijn ‘natuurlijke’ vorm aan en gaat hij bij Jay Ray langs om te vertellen wat we gaan doen. De doos met halfedelstenen wordt vriendelijk aangenomen, als specimen van wat Creation aan mineralen heeft te bieden. Jay Ray zegt dat het niet nodig is om communicatie apparatuur mee te nemen, want overal in de muren zijn intercoms aangebracht. Ster neem afscheid en gaat terug naar de stad.
We bestijgen de pyramide en geven de coordinaten van Autochthon in de console. Dan stappen we door de poort. Aan de andere kant komen we uit in blauw verlichte grot van kristal. De lucht ruikt fris, een beetje ozonachtig. Een van de wanden is ingestort. Volgens Ster zijn we aan de elementaire pool van Kristal. Het duurt een paar uur om alles vrij te maken en dan staan we in een immense ruimte. Vlijmscherpe kristallen groeien kriskras door elkaar. Stalagmieten en stalactieten zijn  door filamenten met elkaar verbonden als zenuwcellen. In het midden zijn verdikkingen waar blauw licht in gloeit. Bliksemschichten flitsen sloom door de ruimte. We zijn in de Core, het brein van de grote Maker. Er is een paadje, voor de weinige uitverkorenen. Ster wil naar het centrum, maar de omgeving is best vijandig. De kristallen zijn zo hard en scherp dat ze dwars door alles heen snijden als je ze ook maar vluchtig aanraakt. Oe’al geeft iedereen een stenen huid, die hier natuurlijk van kristal wordt. Raine loopt er met feather Foot doorheen. Desondanks zit iedereen oinder de schrammen als we aankomen in het centrum. Hier is een zeshoekig kristal met een aantal tulp-pluggen er omheen. Ster mediteert een tijdje. Hij krijgt in supertempo essence terug en hij herkent bijna de trage gedachtenprocessen van de god, maar het levert geen inzichten op. Dan steekt hij een van de pluggen in de Perfect Lotus Interface in zijn nek. De anderen springen snel weg, en dat is maar goed ook want zijn lichaam krijgt een grootschalige epileptische aanval en vonken vliegen in het rond.
Crystalsmexico Ster’s geest daarentegen heeft de sensatie door een kaleidoscoop te vliegen, de slotscene van "2001, A Space Opera". Hij komt aan in een zaal, vergelijkbaar met die waar hij vertrok, maar veel eenvoudiger, geen zotte kristallen, maar alleen de neuronen van Autochthon. Een vermoeide slome basstem vraagt: "Wat is er Ster? Wat wil je van me?"
"Wat is er nodig om u te helpen?"
"Wat er nodig is? Er is teveel nodig. Ik ben moe, ik moet terug naar de aarde waar ik uit kom.
Autochthon geeft antwoord op de vragen van zijn exalt, maar het zijn antwoorden die Ster niet had verwacht.
"Gaia is mijn moeder, al heeft Luna er ook wat mee van doen. Ja Luna is mijn vader, op een bepaalde manier." En: "Ik wordt vergiftigd. Er wordt van mij geleefd als van het land, alles is opgemaakt, alle vuilnis maakt me dood. Ik ben stervende en ik heb nog maar een paar maanden.
Op de vraag waarom de Mountain Folk niet mee mochten antwoordt de primordial: "Ze begrijpen de Great Gease niet. Iedere essence user heeft zijn vloek. Ik heb mensen meegenomen omdat die zelf kunnen nadenken. En dat is nu mijn ondergang. Het enige wat mij nog kan redden is als alle fabrieken gesloten worden en er geen vervuiling meer is."
Ster stelt voor te evacueren.
"Ja, dat is een menslievende oplossing. Maar er zijn meer oplossingen."
Dan vertelt de jonge exalt van Dyjabs droom: legioenen van de onderwereld, een vallende ster, de geur van ozon en een metersdikke laserstraal vanuit de hemel.
"Luna kan wellicht helpen," zegt Autochthon.
"Maar hoe krijgen we haar weg van de Games of Divinity?" vraagt Ster.
"Als Luna de Games speelt, dan is de schepping ook verloren," antwoordt de primordial en dan valt hij weer in slaap. Ster komt weer bij. Zijn kameraden staan bezorgd over hem heen. "Gelukkig, hij leeft nog." Hij trekt de plug uit zijn nek, een plak verbrand vlees komt mee. Alles doet pijn, maar hij negeert het om te vertellen wat hij heeft gehoord.

Crystal_dragonIn de verte zien we iets heel groots bewegen. Het lijkt wel een kristallen draak. Maar dan werkelijk enorm! Zo groot als een stad, met hoorns als de twin towers. De Earth Dragon en de Storm King had daar gemakkelijk samen tussenin kunnen liggen. Ster denkt de legendarische Slagstag te herkennen en hij wil er op af. Na recente ervaringen vinden de anderen het niet zo verstandig om een draak aan te spreken. Maar hij doet het toch.

"Waarom hebben jullie mij gewekt?" vraagt het creatuur.
"Nou dat hebben we niet expres gedaan," zegt Ster, "ik heb net met de Maker gepraat, misschien heeft dat u gewekt."
Dan vertelt hij het hele verhaal. Slagstag luistert. Als Ster zegt dat de fabrieken dicht moeten zegt de draak smalend:
"Leg dat maar uit aan Black Cloud. Die heeft zichzelf tot shogun of smoke and ash benoemd en leeft en groeit nu van de vervuiling. Doe maar eens 1 druppel Black Tog (geconcentreerde vervuiling) in een vissenkom. Autochthons idee om in de Stille Oceaan te gaan liggen schoonspoelen, zal de dood van alle leven op Creation betekenen."
In het gesprek merken de exalts dat het gigantische monster eigenlijk heel vriendelijk is en zelfs gevoel voor humor heeft. Hij vertelt wat over de primordial war. Na een tijdje wordt hij transparant als glas en neemt hij afscheid om oorlog te gaan voeren tegen Black Cloud.

Anderhalf miljoen mensen evacueren via het brein van een primordial die op Creation neer kan storten als iemand de verkeerde neuron aanraakt, dat is een slecht idee. Dus we moeten de Stargate vervoeren naar de menselijke nederzettingen. Claw weet Ster ervan te weerhouden om een warstrider te gaan halen om de Stargate te versjouwen. Dat kan veel beter met Raine’s zweefstenen. Claw neemt de console op zijn rug en dan volgen we voorzichtig het pad tussen de kristallen zenuwuiteinden. Ster heeft gelijk: de elementaire polen zijn dodelijk gevaarlijk, ook deze. De messcherpe kristallen snijden dwars door huid, kleding en zelfs wapenrusting heen. Dus we moeten een paar maal rusten zodat oe’al iedereen kan genezen. Exalts hebben het hier heel moeilijk, voor stervelingen is de elementaire pool een doodvonnis. Onderweg komen we een gang met vacuum tegen, en slechte lucht (dat is geen vieze of giftige lucht, maar een bewuste en boosaardige lucht), en een veld exploderende kristallen. Aan de rand van het rijk zien we zwarte wolken van as en rook, gevolgd door een kristallen draak.

We lopen verder en komen in het domein van metaal. Buizen, roestige pijpleidingen, de geur van smeer, manometers met gebroken ruitjes, olie die druppelt uit het plafond, de helft van de lampen is kapot. Ratten en gremlins vluchten weg als ze ons aan horen komen. Dan komen we aan bij het stadje 010110110, m
et 30 a 40.000 inwoners de kleinste van de acht steden. Het doet een beetje aan Gethamane denken. Ster weet dat dit het dissidente buitenbeentje is, het hoofdkwartier is van de Crazy Icarians, waar hij er zelf ook eentje van is. Legion_of_super_heroes2sDe Void Engineers dragen superheldenkostuums. We worden verwelkomd en meegenomen naar hun baas Captain Picard. Die heeft zijn naam gekozen uit zijn favoriete televisieserie, waar hij ook naar zit te kijken als we binnenkomen!

Picard laat zich vrij gemakkelijk overtuigen van de noodzaak om te evacueren. Maar hij is bang dat dan de nabije stad The Great Cogwheel Near The Heart de boel zal overnemen. De directors zullen minder gemakkelijk overgehaald kunnen worden, die gaan hier meer problemen creeren dan we ons kunnen voorstellen. Er zijn wel zes mannen die organisaties leiden die de steden overstijgen. Hijzelf is daar een van, de anderen zijn Royal Empirix (leider van de artsen), Jay Ray (van de technomancers), Juggernaut (de vakbondsbaas), Brilliant Green (het hoofd van de recyclers) en Draymon (de leider van de luminors). Als we die kunnen overtuigen komen we al een heel eind.

Picard legt uit dat Great Cogwheel de dichstbijzijnde stad is, waar we in ieder geval doorheen moeten. Daar zit Opa Vitruvian of the 4th Generation als directeur en het Zalig Zoemen der Electrische Leidingen als stadsexalt. De Icarians kunnen met ruimteschepen naar de aarde vliegen als ze de juiste coordinaten hebben. Ster geeft de coordinaten van de Sterrepoort aan Picard. Dan kunnen ze de gewone mensen evacueren en daarna met de exalts terugkomen om tegen Black Smoke en de vervuilig te vechten. Maar hij waarschuwt dat de facties en soladiteiten verdeeld zijn. De Theomachracy zal waarschijnlijk niet mee willen. Daarom gaan we proberen de goden van Autochthon te activeren zodat die de priesters op het juiste idee kunnen brengen. (Volgende sessie beginnen we in de tempel.)

Dit bericht is geplaatst in Exalted.

15 reacties op “Sessie achtenveertig

 1. Diamondclaw schreef:

  O dear, goden gaan overtuigen van iets terwijl we Masi bij ons hebben. Diamondclaw ziet dit somber in.

 2. Ster schreef:

  Hm. Je hebt een punt. Ik heb een idee. Misschien kunnen we captain Picard vragen om Jay Ray, Juggernaut en de andere leiders van onze Exalts bijeen te roepen voor een conclaaf samen met de goden. Dan kan ik in een keer iedereen vertellen wat de Maker me gezegd heeft.
  In afwachting daarvan kunnen jullie via de Stargate alvast naar de Fire Dragon Kings gaan zoeken oid. Zelf heb ik nu een tijdje nodig om een en ander te verwerken en een plan te formuleren van wat ik tegen iedereen ga zeggen.

 3. Ou'Al schreef:

  Goed idee, Dyjab en Ster kunnen de diplomaat uithangen en dan kijken wij wel even verder naar wat andere problemen.

 4. Ma Si Tamuz schreef:

  Zeg diamond claw,

  wie onderhoud uit functie de contacten met de bos en rivier geest van PL, wie heeft van swallow geleerd zich klein te maken zonder spider te hoeven benadelen in swallows voordeel, wie heeft samen met jou uitgevonden hoe de maanbruggen te vinden, wie heeft Wayang destijds opgeroepen en weten te overtuigen ons te helpen in ons gevecht met die demon in afrika, die zelfde deal die ons ook toegang gaf tot de celestial city (waar we niet dankzij mij maar vanwege het feit dat we een Solar in ons midden hebben moesten oppassen), wie heeft Fay weten te overtuigen zijn stad met rust te laten, wie heeft xc3xa9xc3xa9n van de messengers van luna opgeroepen en tot bondgenoot gemaakt, de donkere spiraal van de Ebon dragon gelezen, de sleping prince opgeroepen via ley lijnen om te vertellen dat we de earth dragonkings hadden gevonden om zo van hem een invitatie om een keer mee te gaan naar de de celestial city te krijgen, wie heeft van de vulkaangodin de kracht gekregen om lava te kunnen besturen en de eer gekregen haar zwaard te dragen en wie heeft de ceremonie geleid om de stormking op te roepen, wie heeft hem weer gunstig gestemd (ook al was dat misschien niet op het voor ster gunstigste moment) etc etc? IK!! Daarbij wil ik de rol van de rest van de party mbt goden in de groep niet ontkennen, en wil ik ook niet ontkennen dat de stormking ontstemd was over mijn vraag, hoe terecht die ook is, en wil ik ook niet zeggen dat ik perfect ben of dat er geen kritiek mogelijk is op mijn handelen.

  Maar ik wens wel en zeker van jouw als lunar medestrijder respect te krijgen voor mijn positie en kunnen en niet te worden afgeschilderd als een magier / priesteres die maar een beetje aanrommelt, ondoordacht handeld en niet met goden weet om te gaan!!!

  Ik ga toch ook niet roepen dat ik met jouw niet het gevecht tegen de demons wil aangaan omdat jij, in tegenstelling tot mijzelf, de invloed van hun fear spells niet kan weerstaan en al twee keer bent weggerend in the heat of battle om de slaying aan ons over te laten en vanwege angst voor de dood zijn ziel bindt aan de onderwereld en liever met een draak slijmt dan je recht als lunar opeist.

  Ik zeg dan, die diamond claw is sterk genoeg om de directe aandacht van die demons op te eisen en dat hij wegens strijd lust zelfs zijn immmortal soul in de waagschaal legt (ook al had ik in het begin zoals je weet zo mijn bedenkingen of die keuze wel zo verstandig was, maar ik heb je hierin wel gesteund. Gelukkig zijn we met zo’n grote diverse groep zodat we met z’n allen de problemen de baas kunnen worden.

  Wat heb je hier op te zeggen, Diamond CLAW!! Of zal ik je eens echt een reden geven om somber te zijn %$^$%&&@@@#%%**

 5. Ou'Al schreef:

  oeeeee…cat fight…
  of moet ik zeggen: Touchxc3xa9

 6. Diamondclaw schreef:

  Mijn respect heb je, maar ik ken ook de invloed die de wereld Autochton op een lunar kan hebben. Tenslotte was het eerste wat ik op deze wereld deed iemand dood meppen. Lunars zijn wezens die in staat zijn op een manier te reageren die ook wel als ‘overdone’ omschreven kan worden. En jouw trackrecord op het gebied van omgang met goden kan zeer zeker wel onder die banier geschaard worden. Daarbij vermoed ik dat de goden hier van een andere aard zijn, als degenen met wie wij in onze wereld te maken hebben. enige kalmte in jouw aanpak lijkt mij dan ook wel op z’n plaats.

 7. Ster schreef:

  Masi, je hebt gelijk in je opsomming van wat je bereikt hebt. Maar dat ging allemaal niet zonder slag of stoot. Volgens mij komt dat omdat jij vaak het conflictmodel gebruikt in je interactie met goden, draken en andere bovennatuurlijke wezens. Exalts hebben het mandaat van de hemel om de goden van Creation te commanderen. Dus dat recht heb je – ook al stellen ze het niet op prijs als je er gebruik van maakt.
  (Ik ben zelfs bang dat het gebrek aan tegenwerking vanuit Yu Shan tijdens de Usurpatie er mee kan samenhangen.)

  De goden van Autochthonia zijn de zielen en subroutines van een andere primordial dan Gaia. Misschien geldt het mandaat van de hemel dus niet eens in de interactie met Autochthoonse goden. Hoe het ook zei, logica, rede en overtuigingskracht zijn hier veelal belangrijker dan autoriteit, rang en fysieke overmacht. Beleefdheid hoeft niet per se, maar je moet wel zorgvuldig formuleren en geen drogredenen gebruiken of nodeloos beledigen.

  Slagstag reageerde in ieder geval niet onwelwillend op de rationele argumenten van een paar jonge essence 4 exaltjes.

 8. Dyjab schreef:

  Ik heb zelfs van Ster begrepen dat je in Autochton als exalt niet automatisch boven niet-exalted mensen staat. Het is mogelijk dat een gewoon sterfelijk mens (niet eens god-blooded of demon-blooded of wat dan ook) in de hixc3xabrarchie boven een exalt staat.

  Dus als ik xc3xa9xc3xa9n ding weet, dan is het dat ik geen dingen als gegeven moet aannemen. Er zijn weinig plaatsen waar wij meer vreemdeling zijn dan hier.

  Als solars en lunars en dragonblooded weten we allerlei dingen van elkaars cultuur. Soms vertekend, soms verouderd, soms pure laster, maar we delen een gezamenlijk verleden. Maar deze autochtonians zijn heel lang geleden weggegaan, en ze hebben zich daarna helemaal onafhankelijk ontwikkeld.

  We moeten ook heel erg oppassen hoe je iets uitlegt. Hoe kun je vervuiling uitleggen aan iemand die niet eens snapt wat een boom is, dat het een levend wezen is maar geen dier? Iemand die alleen mensen en ratten als levende wezens heeft leren kennen?

  Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!
  😎
  [opgetogen grijns]

  Maar zonder Ster als klankbord vallen onze woorden ongetwijfeld in onvruchtbare grond. (Om maar een gezegde te gebruiken wat de autochtonians niet zullen begrijpen.)

 9. Ou' Al schreef:

  Slacstag was niet direct onwelwillend, nee. Zeker niet in vergelijk met Stormking. Maar ik zou een paar vragen beantwoorden en dan vervolgens zeggen: “los het maar op” nou ook weer niet het summum van welwillendheid willen noemen. Punt is: We weten nog niet zo veel van elementals in het algemeen, laat staan van de autochtoonse. Ook Ster heeft in zijn leven nog niet eerder met dergelijke grote elementals van doen gehad. Voorzichtigheid blijft een punt van aandacht. Ik denk dat Ster’s conclusie over de usurpatie weel een een juiste zou kunnen zijn.

 10. Ster schreef:

  Ik heb dat ‘Los het maar op’ anders gexc3xafnterpreteerd. Ik kies ervoor om het als een taakverdeling te zien. Slagstag zei dat het dumpen van Blacktog op de polen Autochthon ziek maakt en Dark Cloud sterker maakt. Slagstag gaat de Dark Cloud aanpakken. Aan mij gaf hij, bedoeld of onbedoeld, het mandaat om het probleem van de vervuiling op te lossen. Dat is dus onze ‘opdracht’, maar het geeft ons ook grote bevoegdheid.

  Het klopt dat ik geen ervaring heb met zulke grote elementals. En het blijft natuurlijk ook een beetje bluf. Niet alle directeurs zullen onder de indruk zijn van een exalt die claimt te hebben gesproken met de Core en te mogen handelen namens Slagstag. Maar als we met bewijs komen, als we resultaat boeken … verandert de zaak.

  Dat is de wetenschappelijke methode.

 11. Ou' Al schreef:

  Slacstag [RED. het is Slacstag, niet Slagstag] begon met te zeggen dat hij weinig tijd had, daarna legde hij wat zaken uit en schijnbaar houd Black Cloud hem daar ter plekke. Hoe het ook zij, even een opsomming van wat feiten:
  – Slacstag heeft niet de directors op de hoogte gebracht, of dat heeft geen effect gehad.
  – Autochton heeft de directors niet op de hoogte gebracht of dat heeft geen effect gehad (of gaat in tegen het zelf nadenken en handelen).
  – Beiden hebben er rekening mee gehouden dat Autochton zal sterven (want dat zeiden ze)
  – Slacstag heeft uitgelegd hoe de zaken er voor stonden, het mandaat heb je je zelf gegeven, in my humble opinion. Dat is ook niet erg, daar ben je Exalt voor en (als emotioneel facet) het is zowel je wereld als je primordial.

  MAAR: Ik sluit ‘zelfmoord’ (of noem het opoffering voor het wel en wee der mensheid) niet uit.

 12. Ma Si schreef:

  dus mijn manier van interactie met goden, draken, etc.. is overdone?! En ik schijn nog al vaak het conflict model te hanteren. Goed om te weten hoe jullie over mij denken. Ik denk inderdaad dat enige kalmte van mijn kant nu op zijn plaats is omdat de algemene belangen erg zwaar wegen….

 13. Ou' Al schreef:

  @ Ma Si > rustig, beste zwangere 🙂

  Ja, je hanteert het conflict model…maar is dat erg? De anderen gebruiken dat niet en dus vinden zij het vanuit hun perspectief vreemd, jij bent er erg goed in: dit getuige dus van een andere aard en verschillen binnen de party.

  Het is aan ieder van de groep om hiervan te genieten en te leren. Kijk maar: iedereen schiet wel ergens te kort. Ster is een diplomaat maar had weinig kaas gegeten van aardse omgangsvormen en nog steeds heeft hij het soms moeilijk als we in een andere cultuur komen. Dyjab probeert altijd en overal te praten terwijl dat niet altijd werkt en Silverclaw…tja…en ik ben wellicht te rustig 😉

 14. Ster schreef:

  Het mandaat heb ik mezelf gegeven. Dat klopt. Dat is wat ik in Creation heb geleerd: met exaltatie komt verantwoordelijkheid. Maar het is ook de opmerking van Autochthon dat hij mensen had meegenomen omdat wij een vrije wil hebben. Dat gaat natuurlijk niet alleen over de mensheid in het algemeen als abstract idee. Het gaat over mij! Ik heb nu de keuze om bij de pakken neer te zitten en mijn wereld naar de knoppen te laten gaan, of er wat aan te doen.
  Ik heb wel wat voorstellen om er wat aan te doen. Ik heb jullie hulp daar zeker bij nodig. Ook die van Ma Si Tamuz!
  Ik ga proberen de directors, exalts en goden te overtuigen om
  – de fabrieken te sluiten
  – blacktog op te ruimen
  – de mensen (tijdelijk) te evacueren
  – mountain folk te importeren (toch maar)
  – het Oog van Autochthon te zoeken
  – te leren recyclen.
  Het is helemaal niet zeker dat dit in een paar maanden gaat lukken, maar van nietsdoen kennen we de uitslag al.

  En dan is er nog de droom van Dyjab: Autochthon die ten strijde trekt tegen een invasie vanuit de onderwereld. Dat kan alleen als Hij gezond is.

 15. Ou'Al schreef:

  @ Ster > daar zijn we exalts voor 🙂

  Alleen die droom; volgens mij zijn we er nog niet helemaal uit wat dat betekende, wellicht dat ook alleen Dyjab dat kan uitleggen, want alleen hij weet wat hij volede bij het zien van dat visioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s