De waarheid komt toch aan het licht

Dit nieuwsbericht kreeg ik doorgestuurd van mijn vriendin:

WASHINGTON – De Verenigde Staten wilden voor de invasie van Irak militaire steun van Nederland. De Amerikaanse regering stuurde eerst een algemeen verzoek naar Den Haag. Vervolgens is er op hoog diplomatiek niveau gekeken naar welke concrete militaire bijdrage de regering Balkenende wilde leveren.

Dat zegt de voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard L. Armitage.

”Er is absoluut een verzoek om militaire steun ingediend,” aldus Armitage, vertrouweling van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. ”We hebben officixc3xable documenten gestuurd en we hebben diplomaten naar Nederland gestuurd.”

Premier Jan Peter Balkenende beweert dat er nooit een officieel verzoek lag van de Amerikanen voor militaire hulp. Volgens Armitage bestond er echter nimmer twijfel over de intenties van Washington. ”We waren alleen uit op militaire hulp. We dachten immers dat de Irakezen ons met bloemen zouden onthalen en dat we snel weer konden vertrekken. Dat vertelden we ook aan onze bondgenoten.”

Armitage, die samen met Powell de gematigde vleugel vormde binnen de regering-Bush, zegt dat Nederland beloond is voor de steun aan de invasie. De onderminister zelf voorkwam dat Nederland sancties kreeg opgelegd wegens de destijds toenemende mensensmokkel vanuit Nederland naar Amerika. Volgens Armitage heeft de steun voor de oorlog in Irak ook geholpen bij de latere benoeming van toenmalig CDA-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de Navo.

Armitage, die van 2001 tot 2005 de tweede man was op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was direct betrokken bij de pogingen om bondgenoten over te halen tot militaire steun aan de invasie. Hij sluit niet uit dat de Nederlandse regering druk heeft gevoeld om mee te doen.

Nederland gaf uiteindelijk alleen politieke steun omdat de PvdA dwars lag in de toenmalige coalitiebesprekingen met het CDA. Premier Jan Peter Balkenende verzet zich al jaren tegen een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

3 reacties op “De waarheid komt toch aan het licht

 1. Inez schreef:

  Ik vind dit bericht zo interessant omdat ik ervan overtuigd ben dat Nederland die oorlog in gedwongen is door de VS. Bijvoorbeeld met dreigementen om het leven moeilijk te maken voor van oorsprong Nederlandse bedrijven (Shell, Unilever, ABN, Ahold, enz.)
  De opmerking dat de onderminister “heeft voorkomen dat er sancties zijn opgelegd” suggereert op zijn minst dat er gedreigd is dat die sancties doorgevoerd zouden worden als Nederland niet meewerkte.
  Panama heeft al toegegeven dat ze onder druk gezet zijn met het dreigement dat allerlei internationale hulp zou worden stopgezet, en dat ze daarom meededen.

  Dat klopt ook met de hardnekkige tegenstand van het CDA tot nu toe: als dit uitkwam, zou je de facto een bevriend staathoofd (Bush) van chantage beschuldigen.
  Het klopt ook met het feit dat het koor voor onderzoeken opeens luider werd toen Bush vlak voor zijn aftreden stond: toen had de oude administratie niet meer de macht om Nederland hiervoor te straffen, en was duidelijk dat de nieuwe president kritiek op zijn voorganger duldde.

 2. GobboE schreef:

  tja, en beschuldigingen aan oud presidenten: dat doet men niet licht in Amerika

 3. ellahir schreef:

  JP de MP vertegenwoordigt veel van de zwakheden waar christenen bevattelijk voor zijn, en hij heeft vrijwel geen van de deugden die ik met dat geloof associeer. Al met al ben ik er van overtuigd dat onder zijn ‘leiding’ Nederland geen vooruitgang heeft meegemaakt. Aangezien ieder land de regering krijgt die het verdient, is hij de Jeb Bush van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s