Grieks harnas

Olympia was de tempel van de vrede. Tijdens de spelen werd er een maand lang geen oorlog gevoerd in Griekenland. En na een veldslag legden soldaten vaak hun wapenrusting af in dit heiligdom om Zeus te danken voor de overwinning, en dat ze nog leefden. Daarom ligt het museum hier ook vol met harnassen:

Image_357_2Image_356Image_355_2

Een Hopliet droeg zijn persoonlijke wapenrusting, de Panoplia, (pan = alles, hoplon = schild). Die bestond ten minste uit een helm, borstkuras, schild en beenbeschermers. Eerst van leer, later van brons dat  gevoerd was met leer en paardenhaar. Vaak waren dat erfstukken die van vader op zoon werden doorgegeven. De Ilias beschrijft bijvoorbeeld de met berentanden bezette leren helm van Odysseus en daarbij wordt een lijst gegeven van alle vorige eigenaren ervan. Als je rijk genoeg was, kon je  betere bescherming betalen. Een complete panoplia bedekte het lichaam bijna even goed als een middeleeuws harnas.

De uitrusting van een hopliet woog ongeveer 22 kg. Historici doen alsof dat vreselijk zwaar is, maar dat valt in de praktijk best mee. Omdat alle uitrustingsstukken klemvast op het lichaam zaten, was het gewicht heel goed verdeeld. Een bronzen panoplia was daardoor relatief comfortabel. Net als een middeleeuws ridderharnas, dat bijna twee maal zo veel woog woog. (En een Amerikaanse soldaat in Irak draagt ook de hele dag een bullet-proof vest van 11kg, plus een stalen helm en een geweer). Je kon het alleen niet gemakkelijk aan- en uittrekken. Dus vaak werden lichte stukken, de arm- en beenstukken, voor de veldtocht op het lichaam bevestigd en pas bij thuiskomst weer losgewrikt. Alleen de helm, het borstkuras en het schild waren los.

Zo zag een complete panoplia er uit:Image_354

Image_353_2

3 reacties op “Grieks harnas

  1. GobboE schreef:

    de historici doen alsof het veel is, omdat het voor de meeste historici ook veel is (doelen op het vooroordeel dat de meeste schriftgeleerden niet veel (kracht)sporten) 😉

  2. . schreef:

    Toch best zwaar (ik denk (doordat die geleerden zxc3xb3 overdrijven) dat het wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel moeilijk is om te tillen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s