Criminele organisatie

Images_3

Bij zo ongeveer iedere rechtzaak lees ik dat het OM naast de aanklacht ook nog eens het ‘lidmaatschap van een criminele organisatie’ ten laste legt. Dezelfde term wordt gebruikt om voetbalsupporters, demonstranten en toevallige voorbijgangers ‘preventief’ op te sluiten. En vrijwel nooit wordt er door een rechter besloten dat deze aanklacht terecht was. Eng genoeg hoeft het OM het sedert een paar dagen ook niet meer hard te maken. Als de AIVD zegt dat er bewijs is, maar dat ze dat in het landsbelang niet openbaar kunnen maken, dan hoeft het in de rechtzaal ook niet meer door politieonderzoek gestaafd te worden.

In Belgie is de definitie van een criminele organisatie al door de Senaat ingeperkt omdat ze ook vakbonden en politieke partijen omvatte. Het probleem was dat de criminologische definitie veel te ruim is om in het strafrecht bruikbaar te zijn (bijvoorbeeld het oogmerk om de politiek te beinvloeden). Het artikel was tenslotte bedoeld om de georganiseerde misdaad aan te pakken en dan met name de topmensen die hun handen schoon houden.

Maar in Nederland hanteren burgemeesters, politie en justitie met grote willekeur wel die veel te brede definitie tegen supportersverenigingen, de kraakbeweging en islamitische studiegroepen die hiermee ‘aangepakt’ kunnen worden. Wie is er als volgende aan de beurt? Voor je het weet besluit er een of andere enge politicus of een groepje riooljournalisten tot een hetze tegen de vrijmetselaars. "Een geheime organisatie, dat moet wel crimineel zijn anders hadden ze toch niets te verbergen!" Of tegen bezoekers van bepaalde internetsites. "Japanse stripverhalen? Ja dat kennen we. Da’s allemaal kinderporno!" Of wat denk je van hackers? Of die nieuwe pedofielenpartij? En inderdaad, vakbonden? Wegloophuizen? Mensen die illegalen helpen?

Wordt het niet eens tijd voor een grootschalig maatschappelijk protest tegen dit consequente misbruik van een wetsartikel? Laten we net als onze benedenburen streven naar een goede definitie van georganiseerde misdaad! De rechter hanteert die al, het gaat mij om het OM, want al die onterechte aanklachten zorgen voor verstoppingen in onze rechtsgang en onaanvaardbare inbreuken op onze burgerrechten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s