Een wereld te winnen

Vandaag ben ik naar de presentatie geweest van ‘Een wereld te winnen – gaming als sport en economie’, het nieuwe boek in de reeks The Next Ten Years.

“Binnen games hebben zich volwassen economiexc3xabn ontwikkeld. Spelers handelen er in diensten en produceren er goederen. Binnenkort zal de fiscus ertoe overgaan het virtuele kapitaal dat spelers er verzamelen te belasten, voorspelt ex-staatssecretaris en ex-minister Willem Vermeend: “Als er geheven kan worden, kom je met ‘virtueel’ niet weg.”

Virtuele werelden worden in veel opzichten echter en gaan daarmee meer op de analoge wereld lijken. Bij sommige clans in World of Warcraft moeten aspirant-deelnemers al sollicitatiebrieven schrijven als ze tot de groep willen worden toegelaten. Wat betekent het voor de gewone wereld als games steeds rexc3xabler worden? Gaat de economie daar onze politieke orde hier bexc3xafnvloeden? Gaat de fiscus op zoek naar zwart geld van projectontwikkelaars Project Entropia? Kan de sociale dienst straks eisen dat je aan gene zijde werk zoekt wanneer je hier in de WW zit?

En wat als onze schepselen daar rechten gaan opeisen? Krijgen avatars straks portretrecht en eigendomsrecht? Worden wij onderhoudsplichtig? Kunnen we onze virtuele kinderen ons geld nalaten? Hoe zullen conflicten in virtuele werelden worden beslecht?
Krijgen we er rechtbanken?

Presentatie
Over deze en andere vragen gaat Een wereld te winnen – gaming als sport en economie, het tweede deel in de serie The Next Ten Years, een samenwerkingsverband van internetprovider XS4ALL en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het boek wordt op dinsdag 18 april om 20:30 gepresenteerd in de theaterzaal in de Melkweg, Amsterdam.

In samenwerking met GamesFM wordt tevens getoond hoe gamesverslaggeving – nu nog een ondergeschoven kindje – eruit kan gaan zien. Een team van vijf spelers neemt vanuit de Melkweg deel aan een Counterstrike tournooi. Shoutcaster Machiel de Klerk, Nederlands beste gamesreporter, verslaat de wedstrijd live vanuit de Melkweg.
GamesFM maakt een live-verslag van de avond, te volgen via internet:
zie http://www.gamesfm.nl en http://www.tnty.nl/uitgaven/deel2/livestream2.html

sprekers: Menso Heus, Karin Spaink, Machiel de Klerk
datum: 18 april 2006, deuren open vanaf 20.00
locatie: Melkweg, theaterzaal
adres: Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam
entree: gratis
prijs boek: 5 euro

Medische geheimen (september 2005) was het eerste deel in de reeks The Next Ten Years. Het boek leidde prompt tot een kamerdebat en veroorzaakte een jaar uitstel van de invoering van het elektronisch patixc3xabntendossier. Het derde deel in de reeks is gepland voor oktober 2006 en onderzoekt hoe vernieuwend het world wide web nu werkelijk is.

GamesFM livestream

Kijk voor meer informatie op: http://www.thenexttenyears.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s