Laird of Blackwood

Een combinatie van stokoude en moderne wetgeving in Schotland heeft geleid tot een ludieke manier van natuurbescherming.

Het bezit van een "souvenir plot", een vierkante voet land, is tegenwoordig in Schotland vrijgesteld van onroerend goed belasting. Zo geeft bijvoorbeeld de destilleerderij van Laphroagh lapjes grond uit aan de 'Friends of Laphroagh' en als je daar in persoon langs gaat, dan krijg je je 'pacht' in de vorm van een glas whisky… En sinds onheuglijke tijden geeft de Schotse wet aan iedere landeigenaar het recht op de feodale titel Laird, Lord  of Lady.

Het oeroude Loch Wood in Blackwood, Lanarckshire dreigde gekapt te worden om plaats te maken voor huizen. Van de 10e eeuw tot 1930 was het woud eigendom van een adelijke familie en het bos is minstens 1000 jaar oud. In de victoriaanse tijd zijn er wandelpaden en een schaatsbaan aangelegd. Maar het landgoed is sindsdien verdeeld geraakt voor houtkap en huizenbouw. Wat er nog van over was, is aangekocht door de Native Woods Preservation.

Deze Native Woods Preservation heeft nu het idee gekregen om het landgoed te verdelen in souvenir plots. Voor L 29,99 kun je een vierkante voet van het Loch Wood kopen. Daar krijg je dan een eigendomsakte van, met de precieze kaart-coordinaten van je lapje grond. (Je kunt ook meerdere aansluitende plots kopen, dan kun je daar bijvoorbeeld je tentje op je eigen grond neerzetten als je wilt kamperen.) En het eigendom Blackwood-Loch-Wood-NEW-captionvan deze grond geeft recht op de schotse titel "Laird of Black- wood", of naar keuze de engelse titel "Lord of Black- wood" of "Lady of Black- woord", compleet met de Blackwood tartan  en het wapen- schild.

Dus nu ben ik Laird of Blackwood 😉 om een stukje oerbos te beschermen. 20101201

3 reacties op “Laird of Blackwood

 1. martin schreef:

  ha laird of blackwood,

  dat is best een grappig idee om te doen.

  maar wat gebeurt er als als een vijandige grope schotten je land in pikt, ga je dan in full plate naar schotland? 😉

  greetz

 2. ellahir schreef:

  @ Martin -> Stripje toegevoegd ^-^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s