GV4 – De bron van schepping

Ab zet koers naar Straatsburg. Dat lijkt ons wel een mooie plek om de spookkathedraal te parkeren omdat hij dan zeker in het nieuws zal komen. En dat geeft weer een klein beetje antipropaganda tegen het Vaticaan. Het is 10 uur vliegen. Kees bezoekt de begraafplaats van Pere Lachaise via het portaal. Mio gaat op zoek naar de navigator, maar de engelen hebben hun gezagvoerder meegenomen. De magische pijl is dus ook weg. Jammer, maar niets aan te doen.
We hebben meer energie nodig. In ruil voor hulp met zijn quatrijnen stuurt de geest van Voltaire de spoken aan. Ze gaan rondspoken in de gebedscellen waardoor het schip weer bestuurbaar wordt, maar de kathedraal is niet gebouwd om op spookenergie te vliegen en de kathedraal raakt bedekt met ijs. Hij wordt steeds zwaarder. Met zijn zeis maakt Kees doorgangen naar de hel, Burning_churchde vlammen van het vagevuur doen het ijs weer deels smelten. Dus vliegt er nu een hels bouwsel van vuur en ijs door de nacht. We parkeren het gevaarte boven de Vaticaanse kathedraal van deze stad en gaan zelf via de onderwereld naar huis. Laat de mensen maar speculeren…

In de Haagwegkerk overleggen we wat we willen gaan doen. Voor een doorstart hebben we de scheppende oerkracht nodig. Maar daar hebben wij geen toegang toe, wij moeten het doen met het beetje geloof dat mensen in ons stellen. Mio stelt daarom voor om te gaan zoeken naar de Bron van Schepping, waar de bibliothecaris het over had. Suzette neemt de herinnersteen en graaft in het verleden. Ze vindt dat aan het begin de eersten van ieder huis de kracht die gebruikt werd om te scheppen, uitdeelden aan de lagere engelen. Alleen de allerhoogste engelen hadden toegang tot de bron van die kracht. In ‘ons’ kamp waren dat: Lucifer als eerste van de devils, Abaddon voor de scourges, Dagon voor de malefactors, Asmodeus (navigator of stars) voor de fiends, Azrael voor de defilers, Belial voor de devourers en Charon voor de slayers. We weten dat Charon dood is en Belial is gek. Als Asmodeus de scheppingskracht nog had, zou hij de hemel allang hebben aangevallen. Waar Dagon, Abbaddon en Azrael zijn weten we niet, maar dat betekent dat ook zij dood of verminderd zijn. Alleen van Lucifer en Metatron weten we dat zij nooit in de Abyss zijn geweest. En die laatste daar kunnen we zeker niet bij aankloppen.
Cyborg En hoe moet zo’n doorstart er uitzien? Simon oppert dat we alle mensen onsterfelijk kunnen maken door ze te fuseren met machines: cyborgs. In de loop van de discussie besluiten we dat wij onszelf niet meer met de term ‘demon’ of ‘gevallen engel’ willen aanduiden. Mio stelt voor dat we ons voortaan ‘vrije engelen’ noemen. En die vrijheid moeten mensen ook hebben. De keuze om sterfelijk of onsterfelijk te wilen zijn, een cyborg worden of een fusie mens-engel of wat ze zelf ook maar bedenken. Vrij om na de dood gelouterd te worden in de hel, te fuseren tot de oorspronkelijke staat van de mens of rond te spoken op aarde. Suzette herinnert zich dat Lucifer over de eerste mensen zei: "ze hebben gewoon recht om zelf keuzes te maken." Ook herinnert ze zich dat Lucifer Lilith gemaakt heeft en dat Adam wel degelijk de eerste mens was.

We roepen Lucifer aan. Ab’s mobieltje gaat af. Hij neemt op. "Lucifer hier. Kom maar naar de Langegracht, ik denk dat ik weet waar dit heen gaat. Kom maar." Ja hoor, daar ligt een bekende Rijnaak. Thecaptainscabin500In de kajuit treffen we Lucifer en Asmodeus aan de jenever. De laatste kijkt een beetje verstoord als hij ons ziet binnenkomen. Wat hebben die snotneuzen hier te zoeken? Maar Lucifer wijst naar Kees en zegt: "Mag ik je even voorstellen: de nieuwe heer van de onderwereld." We krijgen cola en jenever en als we zitten zegt Lucifer: "Vertel verder, trek je van hun maar niks aan. Het zijn maar kinderen." "Vooruit dan maar." Ze negeren ons verder en praten over de problemen van Asmodeus. De status quo is fragiel . Asmodeus wil middelen om de strijd te winnen en hij verwijt Lucifer dat die alleen maar doet alsof hij neutraal is. "Jij bent de strijd begonnen!"
Lucifer legt kalm uit: "Jullie hebben gedaan wat je dacht dat ik zei. Als je het wilt opnemen tegen Metatron, moet je dat zelf weten. Ik zou ook niet weten waarom Metatron zich nu opeens tegen mij zou keren."
"Hij wil het einde van de wereld! Wil jij dat dan?"
"Ook dat is niet mijn keus, en het zou ook jou keus niet moeten zijn. Als je meer vertrouwen had zou je meer zijn zoals deze kinderen en niet zo’n zuurpruim."
Asmodeus kijkt zuur en Mio maakt van de stilte gebruik om te vragen over de doorstart.
"Kijk," zegt Lucifer, "hij vraagt dus niet: ‘Is dit een goed idee?’ maar: ‘Waar is de bron van schepping, zodat wij daarmee kunnen rotzooien?’ "
"Het is best cool om op een berg schedels te zitten," zegt Kees, "maar ik ben nu de eerste van mij huis en ik zou nu ook toegang moeten hebben tot de bron."
Als we uitgelachen zijn, zegt Lucifer: "Nou Asmo, jij bent ook een eerste, vertel het ze maar."
"Ik ben in de Abyss mijn krachten kwijt geraakt. Sinds ik terug gesummoned werd, ben ik bezig mijn krachten te herstellen. Maar ik kan nog steeds niet scheppen. Duizend jaar zou genoeg moeten zijn, maar die tijd hebben we niet meer."
En Lucifer voegt er aan toe: "De Lore of Creation kun je pas leren, als je alle andere Lores kent. De eerste manier om de vernietiging te voorkomen is dus heel hard studeren."
Kees vraagt of hij onze eigenschappen zou kunnen shuffelen, zoals toen we hem op de waterwereld tegen kwamen. "Ik heb geen reden om jou dit te geven of af te nemen. Er is een tweede manier. Maar die voert naar een plek waar je niet graag heen gaat. De bron van schepping is bereikbaar als je naar het midden van de Abyss gaat. Degenen die het hebben geprobeerd zijn halverwege vergeten wat zij aan het doen waren.
HellAb zegt: "Misschien omdat ze niet geincarneerd zijn?"
"De Abyss is voor engelen wat de hel voor mensen is, maar dan zonder de louterende werking. Het is een verergerde nabootsing van wat jullie hebben gemaakt zonder uitgang. Maar de Bron is zelfs, of juist daar bereikbaar. Bij de Bron is alles, dus daar kun je ook alle Lores leren. Vanuit de Abyss kun je er komen, als je je bewustzijn behoudt.
Dan is er nog een derde mogelijkheid: de Gouden Vlam ontsluiten, uitblazen en de wereld vernietigen. Dan opent zich de Bron. Dat is wat Metatron wil en dat is hoe de vorige schepping eindigde. Dit is een reele mogelijkheid. Maar als het orakel zegt dat dit de laatste schepping is, dan zal iets de herschepping in de weg zitten. En dat is Metatron zelf.
En dan is er nog een vierde optie.
"
Asmodeus kijkt verbaasd.
"Waar niemand ooit aan heeft gedacht. Teruggaan naar het verleden en jezelf opwerken tot godenstatus en dan goed beslagen ten ijs komen."
Asmodeus lacht schamper en stampt boos weg. Maar Suzette realiseert zich dat we tenminste twee demonen kennen die de tijd manipuleren: de Ziener in de Hooglandse Kerk en het Orakel van Delphi. En er zou nog een Luisteraar
moeten zijn.
Lucifer zegt: "Hij heeft zijn pad, ‘Fiend’, verlaten. Dat is het gevaar van Lores leren buiten je eigen huis."
"Ik kan ook nog wel een vijfde manier bedenken, dat is een van de bestaande scheppers om te praten," zegt Mio, "zoals jou, Lucifer, of de engel die de groene planeet heeft gemaakt. En we kunnen voorkomen dat Metatron slaagt, door Elise te doden zodat ze de Vlam niet kan uitblazen."
De route door de Abyss is absoluut de gevaarlijkste optie en een reis naar het verleden wordt een heel nieuw avontuur.

4 reacties op “GV4 – De bron van schepping

 1. Ap schreef:

  En Elise doodmaken is ook niet in de haak. We zijn juist in deze situatie terecht gekomen doordat we haar probeerden te redden. Om haar dan zelf dood te maken voelt heel erg verkeerd aan.

 2. Mio schreef:

  Helemaal mee eens.

 3. Suzette schreef:

  Na hier enige tijd over te hebben nagedacht ben ik van mening dat teruggaan in de tijd zo’n beetje de enige rexc3xable optie is die we hebben. De abyss heeft als groot nadeel dat je jezelf,en dus ook je missie, er in vergeet. Voordeel hiervan is dat als het allemaal misloopt het je toch geen reet meer kan schelen. Optie 3 houdt een directe confrontatie met Metatron in. We kunnen hem aan, maar hij ons ook en op zijn best geeft ons dit een 50% kans van slagen als hij alleen is. En Elise doodmaken voelt ook een beetje alsof je dit allemaal voor de kat z’n jeweetwel hebt gedaan.

 4. Mio schreef:

  We will be gods.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s