Sacrxc3xa9 du printemps

Het was een samenwerking van geniexc3xabn. Stravinski componeerde de muziek, Nicolai Roerich schilderde de decors, de dansers werden geleid door Diaghilev, Nijinski deed de choreografie en Picasso ontwierp naar verluid de kostuums. De eerste uitvoering ontaarde in een vechtpartij. Het publiek was er nog niet aan toe, zeg je dan.

Uiteindelijk heeft alleen de muziek overleefd. Maar het ‘totaal kunstwerk’ leek verloren gegaan te zijn. Tot een paar jaar geleden de aantekeningen van Nijinski terug werden gevonden, met tekeningen van de kostuums en de decors. Het Joffrey Ballet uit Chacago heeft het stuk helemaal gereconstrueerd. Zo moet het er dus op 29 mei 1913 ongeveer uitgezien hebben:

Dit bericht is geplaatst in Muziek.

Eén reactie op “Sacrxc3xa9 du printemps

  1. GobboE schreef:

    vervreemdend…dat is denk ik wel het goede woord. Het ‘openingslied’ van het ‘derde stuk’ (yuotube fragment) is overigens ooit nog eens gebruikt door Siouxsie & the Banshees als opening voor haar cocnerten reeks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s