Een pak van mijn hart

Noorderlicht_colonoscopieEen paar maanden geleden heb ik een darmonderzoekje gehad. Een zogeheten sigmoidoscopie, waarbij ze in de eerste bocht van de dikke darm kijken (de sigma). Daar zijn toen twee poliepjes weggehaald. Nu komen dikkedarmpoliepen in twee soorten voor: goedaardige poliepen en adenomen. In de laatste soort kunnen ‘onrustige cellen’ voorkomen en die worden op den duur kwaadaardig en zo veroorzaken ze dikke darm kanker. Een van de poliepjes was goedaardig, de andere niet. Dat betekende dat ze nu de hele dikke darm moesten gaan bekijken of er niet nog meer zaten.
Vandaag was het zo ver. Vanmorgen om 07.45 uur (eigenlijk 06.45 vanwege de zomertijd waar ik nog niet aan gewend ben) mocht ik mij melden in het Diakonessenhuis. Je kunt je voorstellen dat ik me hier niet echt op verheugde. De darmen moeten leeg zijn, dus de dag van te voren moet je laxeren en mag je niets eten. Hongerig, koud, op van de zenuwen en met veel te weinig slaap kwam ik daar aan. Het verplegend personeel en de dokter waren gelukkig allemaal heel sympatiek. Het onderzoek vond plaats met een roesje, dus ik heb er niet veel van meegekregen. Ik werd wakker in de verkoeverkamer, kreeg een kop koffie en een paar boterhammen en daarna de nabespreking. De dokter was daar kort over. Er zijn  verder geen poliepen gevonden. Hij is gelukkig wel achter de oorzaak van mijn andere klachten gekomen: er zitten veel meer bochten in mijn dikke darm dan normaal en dat kan voor stuwingen zorgen.
Dus al met al een hele geruststelling!

7 reacties op “Een pak van mijn hart

 1. Inez schreef:

  Willen we dit allemaal wel weten?

 2. GobboE schreef:

  @ ellahir > dat is goed nieuws. Ik zou ook op zijn van de zenuwen. Hoe ben je er overigens achter gekomen dat je poliepen had??

 3. ellahir schreef:

  @ GobboE > verwijst naar de vraag van Inez 😉

 4. ellahir schreef:

  @ Inez > verwijst naar de vraag van GobboE :O

 5. GobboE schreef:

  @ Ellahir > dan zou ik het niet vragen…ik ben gewoon benieuwd naar de symptomen van iets wat in principe erg diep aan de binnenkoant van je lichaam zit.

 6. ellahir schreef:

  Ik heb een lange geschiedenis van darmklachten en naar aanleiding van een acuut probleem van de zomer, besloot ik om er nog een keer naar te laten kijken. Van het ene onderzoek kwam het andere. En dit was de meest uitgebreide van die onderzoeken. De poliepen werden pas in het vorige onderzoek gevonden.

 7. FeeX schreef:

  Tja.Geen pretje dus..
  Vreemd is wel dat darmaanverwante aandoeningen meestal moeilijker te bespreken zijn dan b.v neuspoliepen.
  Maar goed dat het goed gaat..

  ooit eens een hele middag op de wc gezeten vanwege obstipathie..Dat was een vervelende ervaring..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s