Om tienuur xe2x80x99s ochtends waren Tino van der Zwan en Martie ten Bloemendaalgetuige van de worsteling tussen een blauwe reiger en de vis. De reigergooide de vis verschillende keren omhoog, maar die bleek te breed om inzijn bek te glijden. Sportvisser Tino zag dat het om een Piranha gingen jaagde de reiger weg. Afgezien van een grote steekwond veroorzaaktdoor de scherpe snavel van de reiger ziet de vis er goed uit. InNaturalis is de 32 cm lange piranha-achtige de komende tijd tebewonderen.
De vis behoort weliswaar tot dezelfdevissenfamilie waartoe ook piranhaxe2x80x99s behoren (Characidae), maar het isgeen exemplaar van een vleesetende soort. Op grond van de tandvorm isde vis voorlopig gedetermineerd als een Pirapitinga (Colossoma bidens).Deze soort eet voornamelijk noten en vruchten waarvoor hij de tweerijen scherpe tanden in beide kaken goed kan gebruiken. Hij kan eenlengte van 85 cm en een gewicht van 20 kg bereiken. Het Leidseexemplaar weegt 750 gram.
Herkomst
De Pirapitinga isoorspronkelijk een zoetwatervis uit het Amazonegebied. Als de rivierenin de regentijd het land overstromen, trekt de soort naar het ondiepewater in ondergelopen bossen waar hij zich voedt met de noten van eenbepaald soort palm. Bij het terugtrekken van het water gaan de vissenmee terug naar de rivier waar ze zich voornamelijk voeden met bladerenen vissen. De Pirapitinga zal zwemmende mensen zeker niet opzoeken,maar met zijn scherpe tanden en krachtige kaken kan hij een mens welbehoorlijk verwonden. In het Amazonegebied wordt hij gevangen voorconsumptie en aquariumhandel.
De in Leiden gevondenPirapitinga is hoogstwaarschijnlijk een aquariumvis die men te grootvond worden en daarom heeft uitgezet. Normaal gesproken zou eentropische vis het niet lang uithouden in het Nederlandse klimaat. Maarbij de uitlaat van de gasfabriek zoals in de bewuste Maresingel, waarhet water altijd stroomt en een hogere temperatuur heeft, is hetkennelijk redelijk toeven. In Naturalis wordt nog onderzocht waarmee devis zich heeft gevoed voordat hij zelf bijna verdween in de maag vaneen reiger.
Het komt helaas wel vaker voor dat aquariumvissenworden xe2x80x9cuitgezetxe2x80x9d in sloten en grachten. De meeste (sub-)tropischesoorten overleven dit niet. Behalve soms op warmere plekken waarbijvoorbeeld koelwater wordt geloosd. Sommige exoten, zoals deAmerikaanse Zonnebaars, gedijen zo goed in het Nederlandse klimaat datze zich zelfs kunnen voortplanten. Voor de tropische Piratinga is ditzeer onwaarschijnlijk.
Bron: Naturalis
Het is bijna een mage-plot. Je hoort de wieltjes spinnen om de bevolking gerust te stellen.
Zeker met de alinea’s aan het eind: piranha’s kunnen niet in nederland overleven, deze heeft dat toch gedaan want hij zat in gebruikt warm koelwater, maar je hoeft je geen zorgen te maken want piranha’s kunnen toch niet in nederland overleven.
ik wilde het al niet zeggen….maareh…shit betrapt 😉