Wapenschild

Mijn familiewapen. Toen in 2003 herdacht werd dat de watersnoodramp 50 jaar geleden was, heeft ir Anders Daae (spreek uit: Do) dit wapen ontworpen: Op een veld van azuur een gouden lelie, in het schildhoofd drie omgekeerde delta’s van azuur in goud, de schildvoet zes gegolfde banen om-en-om zilver en azuur. De drie omgekeerde delta’s in het schildhoofd staan voor de waterkering, voor het deltaplan en voor drie generaties Van Veen. De drie zilveren golven in de schildvoet staan voor de provincie Zeeland en de lelie staat voor Rijkswaterstaat en voor de familie Elema.

Het is een vrij ingewikkeld verhaal. Mijn grootvader, dr.ir. Johan van Veen, was getrouwd met mijn oma Hennie Aalfs. Zijn moeder was Anje Elema en haar moeder was Abeltje Elema. De twee takken van de familie Elema hebben mekaar eeuwenlang het eerstgeboorterecht betwist en met dit huwelijk is volgens het familieverhaal de vete bijgelegd.
Opa was hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat. Hij was er al in de jaren dertig van overtuigd dat de dijken te zwak waren en dat een ramp onvermijdelijk was. Aan de keukentafel heeft hij het plan uitgetekend dat later het deltaplan werd. Zelfs een week voor de ramp is hij nog geinterviewd door Elsevier Magazine, maar het interview is door de hoofdredacteur geweigerd omdat die bang was ‘dat het de burgers zou verontrusten’! Opa had na de oorlog het toezicht op het sluiten van de Zeeuwse dijken die door de geallieerden kapot gebombardeerd waren en ten tijde van de watersnood was hij de coordinator. Zijn plan is uiteindelijk vrijwel ongewijzigd aangenomen, maar enkele uren voordat het werkelijk geimplementeerd werd, is hij in de tram overleden, op weg naar zijn formele aanstelling door de minister-president als hoofd van de deltawerken.

Dit bericht is geplaatst in Helden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s