Red het zeepaardje

Stichting ‘het zeepaardje’ zoekt duikervrijwilligersVan onze verslaggever H. Campus

Leiden, 25 maart 2006

Studenten van de Groningse Universiteit luiden volgende week de volgende fase in van hun project over het herintreden van zeepaardjes in de Nederlandse kustwateren. Na een tweejarig kweekprogramma, als stichting in samenwerking met onder andere Sea Life Centre in Scheveningen en Fort kijkduin in Den Helder, is een ruime hoeveelheid aan nakomelingen ontstaan die gereed zijn om de Noordzee te koloniseren.
Van kortsnuit zeepaardjes (Hippocampus hippocampus) is al sinds 1814 door bijvangst van vissers bekend dat zij in de Noordzee voorkomen. Vanaf de jaren 90 heeft met name de groei in de duiksport veel meer inzicht gegeven in de verspreiding van zeepaardjes, met name in de Zeeuwse wateren.
“De gemiddelde sportduiker heeft een redelijke kennis van de mariene fauna, en vooral zeepaardjes zijn, eenmaal ontdekt, eenvoudig herkenbaar” aldus C. Twin, student en mede oprichter van Stichting het Zeepaardje. “De moeilijkheid blijft echter het eerst vinden, want zeepaardjes leven een vrij verstopt leven en zijn door hun huidstructuur erg goed gecamoufleerd. Via internet dele duikers met regelmaat hun vreugdevolle vondsten mede, en mede door het verzamelen van deze spontane meldingen is een beter beeld ontstaan over het voorkomen van zeepaardjes in de Oosterschelde. Zo is gebleken dat twee jaren terug de zeepaardjespopulatie een ware piek beleefde, die echter het afgelopen jaar drastisch is terug gelopen.”
Doelstelling van de stichting is om de veelzijdigheid van de Nederlandse mariene fauna op dit specifieke punt op peil te houden. Zeepaardjes laten zich in gevangenschap prima en voor weinig kosten voortkweken, en uit soortgelijke experimenten in het buitenland is gebleken dat uitgezette zeepaardjes zich uitstekend weten te handhaven.
C. Twin: “Voorwaarde hiervoor is wel dat de jonge zeepaardjes exact naar hun nieuwe locatie worden toegebracht. Als ze vanaf de kant of vanaf een boot in het water worden gezet lopen ze teveel risico door roofvissen te worden opgegeten of dat ze door stroming op een totaal verkeerd habitat terechtkomen en het daar alsnog niet overleven”.
“Het vroege voorjaar is de meest geschikte periode voor uitzetting. Rovers zijn nog niet actief en met het stijgen van de watertemperaturen komen de algen en dierlijke planktondiertjes explosief tot bloei, uitstekende startvoorwaarden voor jonge zeepaardjes.” Stichting het Zeepaardje is daarom komende zaterdag op zoek naar vrijwilligers. Duikers die de kortsnuit zeepaardjes onder gecontroleerde omstandigheden kunnen uitzetten in het wild.
“De vrijwilligers krijgen ter plekke een gedegen instructie, maar echt moeilijk is het niet. De diepte moet zich beperken tussen de 3 en de 15 meter, en de zeepaardjes moeten bij specifiek substraat zoals geweisponzen, mosdieren en wieren worden losgelaten, zodat zij gelijk houvast kunnen vinden en zich kunnen verschuilen. Daarna moeten de duikers nog eventjes blijven kijken hoe de diertjes zich gedragen en achteraf zo nauwkeurig mogelijk verslag uitbrengen” Aldus C. Twin.
Gexc3xafnteresseerden kunnen zich zaterdagochtend melden op de carpool parkeerplaats van Zierikzee, vlak na de afslag Goes. Hier staat Stichting het zeepaardje vanaf 8 uur in de ochtend reeds te wachten in een grote bestelbus met de jonge zeepaardjes in een enorme bak met zeewater. Er zijn 146 zeepaardjes uit te zetten. Duikers die bereid zijn meerdere exemplaren onder hun hoede te nemen wordt gevraagd een eigen transportmogelijkheid in de vorm van een bak of teil mee te nemen. Deelnemende vrijwilligers worden hierna verder op de hoogte gehouden over het verloop van het project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s